Institut za rat: Putinu prijeti još jedan razoran poraz

Foto: ISW

RUSIJA vjerojatno planira masovno povlačenje s ranjivih položaja u južnoj regiji Herson kako bi izbjegla "razoran poraz" u Ukrajini, procijenio je Institut za rat. "Kako Moskva predviđa neizbježno ukrajinsko napredovanje u Hersonu, vjerojatno postavlja uvjete za uklanjanje vojnih i okupacijskih elemenata duž zapadne obale rijeke Dnjepar", navodi Institut.

Posljednjih tjedana ukrajinske trupe su nastavile s protuofenzivom u regiji koju su zauzele ruske snage u prvim danima rata. Kijev je od početka rujna vratio naselja duž zapadne obale rijeke Dnjepar. Stanovnici Hersona i proruski dužnosnici počeli su napuštati Herson, a vlasti su rekle da planiraju evakuirati oko 50.000 do 60.000 ljudi u tjedan dana.

ISW javlja da su ruske snage raspustile i opljačkale vatrogasnu stanicu u gradu i prevezle vatrogasna vozila, ukradene civilne automobile i druge razne kućanske predmete preko rijeke Dnjepar do Hola Pristana, drugog grada u regiji Herson. ISW je primijetio da je ukrajinska podružnica Radija Slobodna Europa jučer izvijestila da ruske snage sada premještaju vojnu opremu sa zapadne obale na istočnu obalu rijeke Dnjepar.

Institut tvrdi da ova izvješća pokazuju da trupe ruskog predsjednika Vladimira Putina vjerojatno namjerno uklanjaju velike količine osoblja i opreme sa zapadne obale rijeke Dnjepar zbog ukrajinskog napredovanja.

Prijetnja "razornog poraza"

"Ruske snage su vjerojatno nešto naučile, barem djelomično, iz svojih neuspjeha tijekom paničnog ruskog povlačenja iz Harkivske oblasti", ocijenio je ISW. "Vojno razumna stvar bila bi ukloniti ljude i opremu u dobrom stanju kako bi se izbjegao još jedan razoran poraz. Takav pohod u Hersonu mogao bi zarobiti ruske snage i opremu na zapadnoj obali rijeke Dnjepar", objavio je ISW.

Putin je u srijedu objavio da je potpisao zakon kojim se uvodi ratno stanje u Hersonu i tri druge ukrajinske regije. U međuvremenu, novi zapovjednik Putinove vojske u Ukrajini, general Sergej Surovikin rekao je za državni informativni kanal Rossiya 24 ovaj tjedan da "situacija nije laka" u Hersonu i da se "moraju donijeti teške odluke".

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine priopćio je danas da je do 2000 ruskih vojnih obveznika stiglo u Herson kako bi nadoknadili Putinove borbene gubitke.

Pročitajte više