INTERVJU Novi gradonačelnik Vrgorca: Plaće članovima Uprave idu na minimalac, a neradnicima otkazi

Foto: Ante Pranić

ANTE PRANIĆ iz Nezavisne liste mladih (NLM), 29-godišnji magistar građevine, uspio je srušiti HDZ koji je na vlasti u Vrgorcu posljednjih 25 godina. Na prijevremenim lokalnim izborima, održanim u nedjelju, on i njegov zamjenik Mile Herceg, pobijedili su u drugome krugu glasovanja za gradonačelnika kandidatkinju HDZ-a Nadu Jelavić i njezina zamjenika Antu Radića.

Iako su se odmah pojavile spekulacije da je njegova protukandidatkinja Jelavić, ujedno i njegova buduća punica - Pranić je to za Index opovrgnuo.

U podužem razgovoru prvo je demantirao medije koji su prenijeli tu informaciju, ističući kako bi informaciju o zarukama javno obznanio.

"Kćer dr. Jelavić novinari bez veze uvlači u priču zbog traženje senzacije gdje senzacije nema.  Zbog ovih priča i malog grada nismo ni popili zajedničko piće u četiri tjedna kampanje. Uostalom moji privatni odnosi se nikoga ne bi trebali ticati", odmah na početku razgovora razriješio je tu dilemu i nastavio govoriti o planovima za Vrgorac.

"Za tri tjedna donosimo proračun"

Ono što mu je u fokusu - je promjena načina rada Gradske uprave.

"Prvi radni dan bi mi trebao biti u četvrtak, planiram sjesti s cijelom Gradskom upravom, prije nego dođe do sistematizacije. Namjeravam uvesti jedinstveni upravni odjel zbog efikasnosti rada. Uvest ću evidenciju radnog vremena jer je činjenica da pojedini zaposlenici gradske Uprave više vremena provode u kafićima, nego u uredima. Također želim što prije donijeti proračun za ostatak 2016., najkasnije za tri tjedna.

Također namjeravam razgovarati sa svim direktorima trgovačkih društava i ravnateljima gradskih tvrtki da definiramo dug i napravimo reprogram duga. Morat će se smanjivati masa plaće jer je ovakvo stanje neodrživo. Naime, masa plaća je velika, postoji puno nelogičnosti. Dok neke ustanove ne mogu uopće platiti ni vodu, struju, a u nekima se i putni troškovi plaćaju. O prihodima da ne govorim. Puno stvari stoji nedefinirano. Neke usluge se naplaćuju bez ikakve odluke, a neke se uopće ne naplaćuju.

Rashodi grada za mjesečnu masu plaća zaposlenika oslonjenih na gradski proračun su preko 6500.000 kuna, a prihodi 350.000 kuna. Pod povećalo ćemo staviti neke sumnjive ugovorne odnose. Znam da ću otvoriti Pandorinu kutiju i da nas čekaju kosturi u ormaru pa ćemo pozvati institucije da to pročešljaju", rekao je za Index Ante Pranić.

"Dosta je toga da Grad služi kao bankomat"

A novi vrgorački gradonačelnik će osim smanjivanja potrošnje Grada raditi i na gospodarskom napretku. Tako nam je otkrio da je jedna od prvih stvari koju planira javna nabava za pristupni put gospodarskoj zoni Ravča.

Naveo je kako očekuje da župan Ževrnja izvrši obećanje pomoći u tom projektu, osim ako on nije župan samo gradova i općina gdje vlada HDZ.

Najavio je i potpuni preokret vladanja u Vrgorcu.

"Napravit ćemo veliki odmak od dosadašnjeg vođenja Grada koji je prije bio samo bankomat za zaposlenike Gradske uprave. Vladalo se pod motom, "samo isplati plaću pa što bude". Imamo oko 100 zaposlenika koji su direktno ili indirektno oslonjeni na gradski proračun, no Grad im više ne može služiti kao bankomat. Imamo 50 konkretnih smjernica za narednih 10 mjeseci rada u Gradu.

Doći će do uvođenja novog Pravilnika o radu, jer očekujemo drugačiji odnos prema radu. Oni koji neće izvršavati zadatke, sami svoju sudbinu kroje. Naime, već sam čuo da postoji grupacija gradskih zaposlenika, od kojih su dvojica u vrhu HDZ-a, da će otići na bolovanje prvog dana kad dođem na funkciju. No, neće moći tako. Svi koji rade u Upravi morat će raditi, a oni koji neće, za njih neće biti mjesta u Gradu", rekao je Pranić.

Istaknuo je kako mu je cilj da u ovom mandatu uvede "red, rad i nove kriterije vrijednosti".

"Mičem politiku iz gradskih ustanova i trgovačkih društava"

"Želim aktivirati gospodarsku zonu Ravča, maknuti politiku iz svih ustanova i trgovačkih društava, riješiti imovinsko pravne odnose, otvarati poduzetničke centre kao mjesta za apliciranje gradskih projekata prema EU fondovima, kao i OPG-ovima, te stvoriti zdraviji temelj Vrgorca, ali ne na temelju politike. Tu smo da uvodimo promjene. Neke će biti pozdravljene, nekima neće biti po volji, no narod me izabrao da podvučem crtu". odlučan je Pranić.

Na pitanje kako se uopće odlučio vratiti u Vrgorac nakon što je završio fakultet u Splitu, kazao je kako se na taj potez odlučio vidjevši u kakvoj situaciji se Vrgorac nalazi.

"Svi koji nisu bili u HDZ-u za njih nije bilo posla u Vrgorcu, politika se uplela u sve. Imao sam dvije opcije, ili pustiti vodu niz livadu ili biti aktivan sudionik promjena u gradu. Iako sam imao opciju ostati raditi u Splitu, odlučio sam se vratiti i 2013. sam s grupom vršnjaka, odlučilo osnovati Nezavisnu listu mladih kao revolt tadašnjoj politici koja se vodila sve te godine. U našoj NLM su i bivši HDZ-ovci, SDP-ovci, članovi HSP AS. Mi smo se dokazali, radili smo kao volonteri, kampanju financirali vlastitim sredstvima, nešto malo iz donacija, a puno iz srca.

"Gradskim vijećnicima teško se i pojaviti na Vijeću"

Bili smo ustrajni, iako su nam govorili da se borimo protiv vjetrenjača. Odlučili smo napraviti promjene o dokazati ljudima da ništa nije nemoguće. Kad smo 2013. ušli u Gradsko vijeće, nas iz NLM je bilo samo dvojica. Vidjeli smo da je u Vrgorcu politika zastarjela. HDZ je zapošljavao podobne, a SDP preživljavao na kontriranju HDZ-u.

Kad se Vrgorac usporedi sa susjednim gradovima i općinama, vidi se da imamo bolji strateški položaj od svih gradova u Dalmacija, imamo toliko mogućnosti, a mi tonemo sve dublje i dublje. Zaključili smo da je toga dosta. Bio sam itekako aktivan u politici, zanemarivao sam svoj privatni posao radi Vrgorca i gledao druge gradske vijećnike kojima je bilo teško uopće se pojaviti na gradskom vijeću. Zato su nas ljudi prepoznali tko se bori za Vrgorac, a tko za svoje interese.

Uostalom mi smo trebali dobiti i izbore 2015., a nismo radi cjelokupne mašinerije HDZ-a, pojavili se plaćenici koji Karamarku žele na pladnju dostaviti Vrgorac za neku fotelju u ministarstvu, no ljude možete prevariti jednom, ali dva puta teško", zaključio je ovaj ambiciozan mladi gradonačelnik koji Vrgorac želi pretvoriti u mjesto gdje će svi imati posao, bez obzira na političko opredjeljenje i gdje će oni koji ljenčare, ostati bez njega.

Pročitajte više