Iračani u inozemstvu počeli glasovati

IRAČANI koji žive u izgnanstvu u raznim dijelovima svijeta u petak ujutro su počeli glasati, a prva su birališta otvorena rano ujutro u Australiji, prenose agencije.

Na izbornim popisima Iračana koji će glasati izvan domovine nalazi se 280.000 imena, izvijestila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije zadužena za nadzor izbora, odnosno za provedbu Programa glasovanja Iračana izvan domovine (OCV).

Irački birači glasaju na 74 biračka mjesta u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu , Nizozemskoj, Švedskoj, Siriji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i u Jordanu. Birališta će u predstojeća tri dana biti otvorena od 7 do 17 sati po lokalnom vremenu. Prvi su na birališta jutros izašli Iračani u Australiji.

Program OCV trajat će do nedjelje, kada će se izbori održati u samome Iraku. Međunarodna organizacija za migracije provodi spomenuti program u ime Neovisnog iračkog izbornog povjerenstva.

Izborno povjerenstvo, uz iznimno stroge mjere sigurnosti počelo je distribuciju biračkih kutija diljem Iraka, uključujući i pobunjeničku pokrajinu Al-Anbar na zapadu zemlje gdje je predviđeno 40 biračkih mjesta, izvijestio je glasnogovornik Povjerenstva Farid Ayar.

(Hina) xmh ysd

Pročitajte više