Iračka plemenska milicija muči civile iz odmazde nad ISIS-om

Foto: FAH

MUŠKARCI i dječaci iz iračkih sela zauzetih tijekom ofenzive na borce Islamske države (IS) u Mosulu nezakonito su pritvoreni i izvrgnuti maltretiranju i mučenju plemenske sunitske milicije Hashed al-Ashaeri, upozorio je danas Amnesty International (AI).

Ta sunitska milicija, tvrdi AI, vrši osvetničke napade u selima jugoistočno od Mosula, a na meti su im seljani koje optužuju za povezanost s IS-om.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava da postoje čvrsti dokazi da su pripadnici plemenske milicije počinili zločine prema međunarodnom zakonu nad stanovnicima područja Qata al-Sabaween, osvećujući se zbog zločina koje je počinio IS.

Elektrošokovi, premlaćivanje, povlačenje automobilom po ulicama...

AI tvrdi da se zarobljenici muče elektrošokovima, premlaćuju metalnim šipkama, veže ih se za stražnji dio automobila i vuče po ulicama, a neki su zatvoreni u kavezima.

"Nema sumnje da se borce IS-a za koje postoji osnovana sumnja da su počinili zločine mora procesuirati, ali uhićenja seljana da bi ih se javno ponižavalo i mučilo nije način postizanje pravde za žrtve zločina IS-a", priopćio je AI.

AI je pozvao iračke vlasti da djeluju na sprečavanju osvetničkih pohoda.

Snage iračke vlade u utorak su prvi put ušle u predgrađa Mosula koji je u rukama IS-a od lipnja 2014.

Vladine snage, kurdske milicije i sunitski borci, uz zračnu potporu SAD-a, pokrenuli su 17. listopada dugoočekivanu akciju oslobađanja tog drugog najvećeg iračkog grada.

Združene iračke snage oslobodile su u srijedu više od 50 sela koja graniče s de facto prijestolnicom IS-a u kojem i dalje živi 1,5 milijun stanovnika.

Pročitajte više