IRAK: MOSKVA ĆE SE UPOZNATI S REZOLUCIJOM NAKON PREDSTAVLJANJA "ZAKONITE" VLADE

Rusija će američkobritanski nacrt UNove rezolucije o Iraku proučiti tek nakon predstavljanja privremene vlade koja mora biti "zakonita" u očima iračkog društva i njegovih susjeda, izjavio je u utorak šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

"Tek kada dobijemo tu informaciju moći ćemo proučiti pitanje priznanja te vlade" i Rusija će "samo s tog stajališta proučiti prijedlog rezolucije", dodao je.

Rezolucija "mora odgovoriti na konkretna pitanja iračkog društva", istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"Glavno je da postoji povjerenje iračkog naroda, da se suverenitet doista prenese i da redarstvene snage i prirodna bogatstva budu pod nadzorom" Iračana, dodaje ministarstvo.

"Dokument potiče mnoga pitanja ne samo za Rusiju, već i za druge članice UN-ova Vijeća sigurnosti", kazao je neimenovani dužnosnik ministarstva, kako navodi agencija Interfax.

"Prvo treba utvrditi načela za sastavljanje privremene vlade, njezin sastav i tek nakon toga bi Vijeće sigurnosti trebalo donijeti spomenutu rezoluciju", dodaje ruski dužnosnik.

Sjedinjene Države i Velika Britanija podastrle su u ponedjeljak u UN-ovu Vijeću sigurnosti prijedlog rezolucije o Iraku u kojemu se potanko opisuje, kako sami kažu, "potpuni" prijenos ovlasti na iračku vladu 30. lipnja.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više