Irak: Nastavak nasilja, raste broj žrtava

U Samarri sjeverno od Bagdada u četvrtak je eksplodirao i drugi automobilbomba tako da je ukupan broj žrtava u dvjema eksplozijama istoga dana jedanaest poginulih Iračana i najmanje sedam ranjenih, objavila je policija.

Prvi napadač samoubojica zabio se u ophodnju iračke vojske blizu biračkog ureda u središtu Samarre. Iračke snage su zatim opokolile to područje i evakuirale žrtve kada se drugi kamikaza zabio u skup, samo stotinjak metara od mjesta prvog napada.

U ta dva napada poginulo je ukupno 11 Iračana, od kojih 8 vojnika i 3 civila, a ranjeno je 7, pet vojnika i dva civila, precizirao je on.

I u Baaqubi je u samoubilačkom napadu atomobilom-bombom ispred sjedišta namjesništva pokrajine Diyala u Baaqubi, jedna je osoba poginula, a 7 je ranjeno, prema bilanci policijskog izvora.

Jedan kamikaza je oko 10 sati po srednjoeuropskom vremenu izazvao eksploziju ispred sjedišta namjesništva, rekao je pukovnik Mohamed Mahmud. U trenutku napada se tamo održavala mirovna konferencija.

Skupina islamista Abu Musab Al-Zarqawija, čelnika Al-Qaide u Iraku preuzela je odgovornost za taj atenatat u priopćenju objavljenom na internet stranici.

U incidentu južno od Bagdada u četvrtak je ubijen jedan marinac ubijen a četiri su ranjena dok su vodili sigurnosne operacije, objavila je američka vojska ne navodeći daljnje pojedinosti.

(Hina) xmtro ysdje

Pročitajte više