Irak pozvao turskog veleposlanika nakon ubojstva prosvjednika u Kurdistanu

Foto: EPA

IRAČKO ministarstvo vanjskih poslova je najavilo da će pozvati veleposlanika Turske dan nakon silovitog napada na Kurdistan u kojemu je jedna osoba ubijena turskom vatrom.

U subotu su prosvjednici napali vojnu tursku bazu blizu Dohuka u autonomnoj oblasti iračkog Kurdistana na granici s Turskom i pritom zapalili dva tenka i nekoliko vozila optužujući turske vojnike za ubojstvo četiriju civila u nedavnom bombardiranju.

Ministarstvo u priopćenju "osuđuje napad turskih snaga na građane pri čemu je jedna osoba poginula, a nekoliko je ranjenih".

Nadalje, optužuje se u priopćenju, "turski vojni zrakoplovi nisko su nadlijetali mnoštvo kako bi zastrašili ljude".

Službena Ankara tvrdi da se koristi svojim pravom na legitimnu obranu i izvodi napade u Iraku na baze Radničke stranke Kurdistana (PKK), organizacije koju ona naziva "terorističkom", ali je takvom smatraju i Europska unija i Sjedinjene Države. 

Turska tvrdi da su napad izveli pripadnici PKK-a koji su se prerušili i pomiješali s civilima, a cilj im je bio potpiriti sukob između turskih vojnih snaga i lokalnog stanovništva. 

Kurdski dužnosnik u Dohuku, koji je želio ostati anoniman kazao je da se prosvjedovalo zbog nedavnih turskih zračnih napada u kojima je smrtno stradalo četvero civila. 

PKK od 1984. vodi oružanu pobunu protiv Turske a na sjeveru Iraka ima svoje baze koje su redovito mete turskih oružanih snaga. 

Pročitajte više