Vojne vježbe u Perzijskom zaljevu: Iran za sutra najavio ispaljivanje projektila dalekog dometa

ČINI se kako se ne nazire kraj napetoj situaciji između Irana i Zapada. Iz Teherana je poslano priopćenje kako će Iran u subotu u sklopu vojnih vježbi koje mornarica održava u međunarodnim vodama Perzijskog zaljeva ispaliti projektile dalekog dometa, i time uz verbalne prijetnje o zatvaranju strateškog morskog puta još jednim pokušajem iskazivanja vlastite snage samo dodatno doliti ulje na vatru .

Iran posjeduje dalekodometne raketne sustave uključujući i Shabab-3, koji može doseći izraelske i američke vojne baze na Bliskom Istoku, piše Reuters.

Prošlog tjedna Iran je zaprijetio kako će u slučaju da se nametnu sankcije na iranski izvoz nafte zabraniti prolaz brodovima i zatvoriti  Hormuški tjesnac što je još više povećalo tenzije i pogoršalo ionako loše odnose Irana sa Zapadom.

SAD i Izrael zabrinuti su zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa, strahujući kako on služi razvitku i proizvodnji atomskog naoružanja, makar iz Teherana poručuju kako je svrha nuklearnog programa isključivo mirnodopska.

Iko se diplomatskim putem ne riješe neslaganja oko spornog nuklearnog programa SAD i Izrael ne isključuju mogućnost vojne akcije protiv Irana, koji pak odgovara kako bi se u slučaju napada osvetio.

Desetodnevna vojna vježba iranske mornarice počela je u prošlu subotu, a zamjenik vrhovnog zapovjednika Mahmoud Mousavi rekao je kako je finalna faza vojnih vježbi priprema mornarice za suočavanje s neprijateljem u ratnoj situaciji.

Pročitajte više