Iran objesio pet osoba optuženih za terorističke napade



URED iranskog javnog tužitelja potvrdio je danas da je Iran izvršio smrtnu kaznu vješanjem nad pet osoba za koje se tvrdi da su bile pripadnici terorističkih grupa, prenose lokalni iranski mediji.

Prema izvještajima, svi osuđenici pogubljeni su u zatvoru Evin u blizini Teherana rano jutros po lokalnom vremenu, a tereti ih se da su bili povezani s terorističkim organizacijama i umiješani u bombaške napade. Trojica su uhićena još 2006. godine zbog posjedovanja oružja i eksplozivnog materijala koji je pronađen u njihovim domovima, a optuženi su i za propali pokušaj zavjere i bombaškog napada u Teheranu, koji je organizirala separatistička Stranka za slobodan život Kurdistana (PJAK).

Četvrta pogubljena osoba je žena koja je uhićena u trenutku kada je pod automobil u blizini vojne baze državne Islamske revolucionarne garde u Teheranu pokušala montirati eksplozivnu napravu. Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je kako je žena na suđenju priznala da su je unovačile snage PJAK-a za počinjenje terorističkog napada. Peti osuđenik pogubljen je zbog sudioništva u bombaškom napadu u gradu Shirazu 2008. godine.

Pročitajte više