Iran planira graditi nove tvornice za obogaćivanje urana



IRAN, "ako Bog da", namjerava od ožujka na skrivenom mjestu u planinama početi graditi dva nova postrojenja za obogaćivanje urana, rekao je iranski šef atomskog programa Ali Akbar Salehi.

"Ako Bog da, u sljedećoj iranskoj godini počet ćemo gradnju dva nova postrojenja za obogaćivanje, kao što nam je naredio predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad", rekao je Salehi državnoj agenciji ISNA.

Dodao je da će nova postrojenja biti slična onome koje postoji u gradu Natanzu, gdje Iran obogaćuje uran unatoč tri serije sankcija UN-a. Po zadnjim podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u postrojenju u Natanzu je postavljeno 8.610 centrifuga za obogaćivanje, a 3.772 od njih aktivno obogaćuju uran.

Smještena u planinama

Iranci kažu kako postrojenje u Natanzu godišnje može proizvesti 30 tona urana, a IAEA je rekla da je dosad proizvedeno 2.065 kilograma nisko obogaćenog urana.

Salehi je rekao da će nova postrojenja biti opremljena novim centrifugama, uređajima koji pri vrlo brzom okretanju obogaćuju uran, te da će biti smještena u planinama, kako bi ih se zaštitilo od napada. Izrael i SAD se svako malo prijete napadom na Iran.

Šef IAEA Yukiya Amano u četvrtak je dodatno zakuhao već napetu atmosferu kad je rekao da Iran možda radi na razvoju nuklearnih bojevih glava. "Po podacima dostupnima ovoj agenciji, postoji razlog za zabrinutost zbog mogućeg postojanja aktivnosti namijenjenih razvoju" nuklearnih bojevih glava u Iranu, rekao je. IAEA već godinama istražuje obavještajne podatke koji tvrde da Iran razvija takve balističke mogućnosti, ali Iranci optužbe nazivaju neutemeljenima.

Pročitajte više