Iran pokušava proizvesti nuklearnu bombu?

IRAN potajno pokušava nabaviti tehnologiju i pronaći stručnjake koji bi mu omogućili izgradnju nuklearnoga oružja, procurilo je iz izvješća obavještajne službe koje bi moglo još više produbiti sukob Zapada i Irana zbog nuklearnog programa.

Planovi za nabavku nuklearne tehnologije obuhvaćaju područje od Europe do Sjeverne Koreje i zemalja bivšega Sovjetskog Saveza, piše britanski list The Guardian pozivajući se na neimenovanu europsku obavještajnu agenciju.

Izvješće napisano na 55 stranica nosi datum od 1. srpnja 2005, a sadrži materijal koji su prikupile britanske, francuske, njemačke i belgijske službe, a cilj mu je bio informirati ministre europskih vlada, piše Guardian.

Za izvješće se doznalo u trenutku dok Iran i Zapad ne uspijevaju riješiti spor nastao zbog iranskoga nuklearnog programa. SAD i EU boje se da je iranski civilni nuklearni program zapravo paravan za program izrade nuklearnog oružja, dok Iran tvrdi da mu je nuklearna tehnologija potrebna za proizvodnju električne energije.

U izvješću obavještajne službe tvrdi se da Iran ima napredan program kojemu je cilj nabaviti opremu i pronaći stručnjake koji će omogućiti izradu nuklearnog oružja.

Usto u izvješću piše da su Sirija, Pakistan i Sjeverna Koreja dio svjetskoga crnog tržišta zabranjenim dijelovima oružja.

Autori dokumenta upozoravaju da je Iran izgradio mrežu tvrtki koje služe kao paravan te posrednika i akademika koji su zaduženi za pronalaženje informacija i materijala potrebnih za izgradnju nuklearnoga, biološkog i kemijskog arsenala, prenosi Guardian.

Prema Guardianu, u dokumentu se detaljno navode pokušaji Teherana da napravi raketu koja bi dosegla Izrael i južnu Europu.

Autori izvješća zaključuju da i Sirija i Pakistan kupuju tehnologiju i kemikalije potrebne za razvoj raketnoga programa i obogaćivanje urana, prenosi Guardian.

Cilj izvješća je upozoriti europske tvrtke koje posluju s tvrtkama koje služe kao paravan. Nisu, međutim, navedena imena zapadnih tvrtki i akademika za koje se pretpostavlja da surađuju s Iranom, Sjevernom Korejom, Sirijom ili Pakistanom.

U utorak je Iran poručio da će sljedeći tjedan nastaviti istraživati i razvijati atomsko gorivo. To bi moglo izazvati novi zahtjev Washingtona i Europske unije da se slučaj prijavi UN-ovu Vijeću sigurnosti koje bi moglo tražiti političke i gospodarske sankcije protiv Irana.

SAD upozorile Iran da ne nastavlja nuklearna istraživanja

Sjedinjene Američke države u utorak su upozorile Iran da sljedećeg tjedna ne nastavi istraživanja i razvoj nuklearnog goriva.

SAD sumnjaju da bi rad na razvoju nuklearnog goriva, čiji je nastavak Teheran najavio za 9. siječnja, mogao voditi prema razvoju nuklearnog oružja, rekao je novinarima glasnogovornik State departmenta Sean McCormack.

"Učini li Iran ikakve nove korake povezane s obogaćivanjem urana, međunarodna zajednica morat će razmotriti dodatne mjere za suzbijanje iranskih nuklearnih ambicija", rekao je, ne preciziravši kakve bi mjere željele SAD.

Iran tvrdi da ne želi stvoriti nuklearno oružje, već da su njegovi nuklearni programi predviđeni za stvaranje energije u mirnodopske svrhe.

Pročitajte više