Iran prijeti "razornim odgovorom" Americi i Izraelu

Foto: EPA

VISOKI iranski vojni zapovjednik zaprijetio je danas "razornim" odgovorom Izraelu i Americi, zemljama na koje Iran svaljuje krajnju odgovornost za teroristički napad na vojnu paradu koji je u subotu izvršen u gradu Ahvazu.

>> Raste broj mrtvih u napadu na vojnu paradu u Iranu

Podsjetimo, arapski militanti prerušeni u iranske vojnike otvorili su vatru na tradicionalnu vojnu paradu koja se svake godine održava na godišnjicu početka Iransko-iračkog rata. 25 iranskih vojnika i civila ubijeno je u gradu na jugozapadu Irana, što ovaj teroristički napad čini najsmrtonosnijim za Iran u gotovo deset godina. 

"Vidjeli ste našu osvetu ranije... Vidjet ćete da će naš odgovor biti razoran i porazan i požalit ćete to što ste učinili", rekao je Hosein Salami, zamjenik načelnika iranske Revolucionarne garde, SAD-u i njegovom savezniku Izraelu koje je optužio za uključenost u napad.

 

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, također je ranije za napad okrivio SAD, kao i regionalne suparnike Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. "Na temelju izvještaja, ovaj kukavički čin izvršili su ljudi kojima Amerikanci dolaze u pomoć kad su zarobljeni u Siriji i Iraku, a plaća ih Saudijska Arabija i UAE", stoji u Hameneijevoj izjavi na njegovoj službenoj stranici. 

Tisuće Iranaca izišle su na ulice Ahvaza u povorci komemoracije žrtvama subotnjeg napada. Mnogi su skandirali uobičajene parole pristaša iranskog islamističkog režima - "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu". Dvanaest pripadnika Revolucionarne garde, koja ima ulogu glavnog zaštitnika režima, bilo je među 25 ubijenih.

Iranski vojnici su tijekom napada svojim tijelima štitili civile koji su gledali paradu i našli se na putu vatre, javlja Fox News. Tako se na snimkama napada koje su snimile kamere državne televizije može vidjeti jedan vojnik Revolucionarne garde u svečanoj uniformi kako odnosi ranjenog dječaka. No čini se da su prava meta napada bili visoki vojni i politički dužnosnici na paradi. 

Za napad su odgovornost preuzeli separatisti iz arapske manjine koja živi u toj regiji. No napad u Ahvazu predstavlja dramatičnu eskalaciju u odnosu na njihove ranije aktivnosti - uglavnom napade na nebranjene naftovode i slične lake mete. 

Iako su Iran i SAD, odnosno Izrael, odavno u neprijateljskim odnosima, tenzije su ozbiljno porasle zadnjih nekoliko godina, s iranskim vojnim aktivnostima nadomak Izraela u Siriji, izraelskim odgovorom u obliku zračnih udara na iranske ciljeve u toj zemlji, kao i odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom. 

 

Pročitajte više