Iran prijeti Zapadu odmazdom za jučerašnje samoubilačke napade



VOĐA Iranske revolucionarne garde danas je optužio SAD, Veliku Britaniju i Pakistan za povezanost s ekstremističkom grupom koja je izvela samoubilački napad u kojemu je poginulo preko 40 ljudi, od kojih su petorica bili viši zapovjednici Revolucionarne garde.

"Američki i britanski obavještajni aparat je iza ovog napada i morat ćemo poduzeti mjere kojima ćemo ih kazniti", rekao je general-bojnik Mohammad Ali Jafari, i obećao "žestoki" odgovor.

Napad na Pakistan?

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad rekao je kako se odgovorni za jučerašnji napad skrivaju u Pakistanu, a u razgovoru s pakistanskim predsjednikom zatražio je da ih se uhiti.

"Prisutnost terorističkih elemenata u Pakistanu ne može se opravdati, a pakistanska vlada mora pomoći pri uhićenju i kažnjavanju kriminalaca što je brže moguće", rekao je Ahmadinedžad u razgovori s Asifom Alijem Zardarijem.

Zastupnik u iranskom parlamentu i jedan vojni zapovjednik čak su najavili mogući iranski upad na pakistanski teritorij kako bi se uhitilo odgovorne za napad. Iran je već nekoliko puta optužio SAD i Veliku Britaniju za financijsko pomaganje terorističke grupe.

Ubijeni visoko rangirani članovi Garde

Među poginulima se nalazi i vođa kopnenih snaga Revolucionarne garde general Nur Ali Šuštari i glavni načelnik garde u provinciji Sistan-Balučistan, general Radžab Ali Mohamedzadeh.

U okviru napada su odjeknule dvije eksplozije. Prva je odjeknula u mjestu Pišin  nedaleko od granice s Pakistanom u blizini automobila u kojem su se nalazili čelnici Revolucionarne garde koji su putovali na susret s sunitskim i šijitskim plemenskim vođama. Druga je eksplozija odjeknula na mjestu njihova susreta.

Pročitajte više