Iran protiv sudjelovanja SAD-a na pregovorima u Astani

Foto: Hina

IRAN, glavna regionalna podrška sirijskom režimu, protivi se prisustvu SAD-a na mirovnim pregovorima u Astani oko rješavanja sukoba u Siriji koji počinju u ponedjeljak.

"Protivimo se prisustvu SAD-a i nismo ih pozvali", izjavio je u utorak iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif čija zemlja je supokrovitelj tih pregovora s Rusijom i Turskom. Zarifa je u utorak navečer citirala agencija Tasnim.

"Na ovom stupnju treba zadržati trostrani okvir, svako širenje može povećati opasnost od neuspjeha. Naša politika nije dodavanje drugih zemalja na ovom stupnju", istaknuo je u srijedu glasnogovornik iranske diplomacije Bahram Hasemi.

Pregovori se nastavljaju

Dodao je da prvo treba doći do rezultata u Astani i, počevši od "tih prvih koraka", predvidjeti eventualno prisustvo drugih zemalja.

"Pregovori i konzultacije se nastavljaju" s Rusijom i Turskom kako bi se odredila razina sastanka u Astani, kazao je on.

"Zasad je jasno da sastanak neće biti na ministarskoj razini. Vjerojatno će biti na razini pomoćnika ministara", kaže on.

 

Pročitajte više