Iran regrutira pakistanske šijite za rat u Siriji i pritom se služi lukavim metodama

Foto: Facebook

WEB stranice povezane s Iranskom revolucionarnom gardom godinama objavljuju članke u kojima slave šijitske borce koji umiru u Siriji. Ipak, dvojica muškaraca koji su prošlog mjeseca prikazani na njima drugačiji su od većine onih koje su dosad slavili na internetu. Muškarci koji su poginuli pri obrani svetišta u blizini Damaska bili su Pakistanci, javlja Reuters.

Radi se o pripadnicima Zeinabiyouna, jedinice pakistanskih boraca imenovanih za vrijeme unuka proroka Muhameda, koji je i pokopan u tom svetištu. Oni su najnoviji pokretač u iranskom pogonu za regrutiranje šijita iz regije s ciljem odlaska u rat u Siriju. Mami ih se upravo uz pomoć njihove odanosti vjeri i šijitskom identitetu.

کلنا عباسك یازینبIran pohnch kr rabta kre.0901438333409014383334

Posted by ‎لواء زینبیون‎ on Wednesday, December 9, 2015

Da šijiti zauzimaju sve aktivniju ulogu u sukobima u Siriji pokazuje i sve veći broj objava o smrti i mučenjima na internetu i na Twitter računima boraca. Iako nigdje nema podatka o broju pakistanskih vojnika koji se tamo bore, regionalni izvor upoznat s cijelom situacijom tvrdi da ih je i nekoliko stotina, najviše njih stacionirano je upravo oko svetišta Mohamedova unuka.

Podjele unutar muslimanskog svijeta sve dublje

Upravo ovakvo iransko regrutiranje dodalo je još jednu međunarodnu dimenziju građanskom ratu u Siriji, a to je produbljivanje podjela unutar muslimanskog svijeta.

Pakistanski šijiti pomažu obraniti vladu teheranskog saveznika Bašara al-Assada, kojeg također podupire i Putin, a protiv sunitskih pobunjenika koje pomaže Turska i nekoliko arapskih država.


Facebook stranica naziva Zeinabiyoun prikazuje i slike pogreba krajem studenog, na kojem su bili i pripadnici iranske nacionalne garde. Stajali su kraj muškarca u tradicionalnoj dugoj tunici i hlačama kakve su svojstvene za Pakistan.

Pakistanski borci postali su bitn faktor u Siriji kraljem ovog ljeta, kaže istraživač na američkom sveučilištu i suradnik na washingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku Philip Smyth.

الله اکبرمدافعان حرم در سرمابه سلامتی انها که از دین و از مقدسات خود دفاع میکند...

Posted by ‎لواء زینبیون‎ on Monday, December 7, 2015

Iako su velika većina Pakistanaca suniti, ondje živi i na milijune šijitskih zajednica, što tu državu čini najvećom šijitskom zajednicom u svijetu.

"To je veliki bazen iz kojeg se može regrutirati", rekao je Alex Vatanka, viši suradnik na Bliskoistočnom institutu u Washingtonu, autor knjige o odnosima između Pakistana i Irana.

Spremni su za borbu

"Oni su spremni podići šake i boriti se za svoje šijitske identitete i to je ono što Iranska revolucionarna garda koristi kako bi ih regrutirala", mišljenja je Vatanka. Videosnimke i fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju da su Zeinabiyoun borci bili aktivni oko Aleppa, kao i u svetištu u blizini Damaska, ​​u posljednjih mjesec dana. Na temelju tih objavljenih materijala, može se procijeniti da bi Zeinabiyoun mogao imati i do 1.000 boraca, kaže Smyth.


Ako je suditi prema objavama grube na internetu, neki od Pakistanaca koji se bore u Siriji već žive u Iranu, dok ostali dolazi iz zajednice Paštunu šijita u gradu Parachinar, koji se nalazi u pakistanskim plemenskim područjima.

"Zeinbayioun je zapravo započeo kao dio jedinice afganistanskih boraca naziva Fatemiyoun. Oni su imali teške gubitke u Siriji što je redovito objavljeno na iranskim internetskim stranicama", kazao je Smyth.

Mame ih stalnim primanjima i državljanstvom

Vojnici se mame ponudom stalnih mjesečnih primanja ili obećanjima iranskog državljanstva.

Primjerice, prošlog je tjedna objavljen oglas za zapošljavanje na Facebooku u kojem se traži muškarac u dobroj formi, star između 18 i 35 godina, za borbu u Siriji.

Oglas navodi kako se vojniku nudi 45 dana početne vojne obuke, uz šest mjeseci usavršavanja u Siriji. Početna je plaća 120.000 pakistanskih rupija, što iznosi otprilike 1.100 dolara mjesečno. Svaka tri mjeseca dobije se 15 dana odmora.

Ako je novak ubijen u akciji, obvezuje se da će mu djeci biti plaćeni školovanje, a obitelj će imati pravo na hodočasničke izlete u Iranu, Iraku i Siriji svake godine.

Pročitajte više