IRAN SPREMAN AKTIVNIJE SURAĐIVATI S IAEA-OM

Čelnik iranskoga atomskog programa Golamreza Agazadeh u subotu je izjavio da je njegova zemlja spremna aktivnije surađivati sa agencijom Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) kako bi otklonila sumnje o iranskim nuklearnim ambicijama.

"Sigurno ćemo pokušati surađivati s IAEA-om bolje nego prije i pružiti potrebna jamstva o iranskim aktivnostima", rekao je Agazadeh.

Prema njegovim riječima, Iran je optimističan i siguran u postizanje sporazuma s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju o potpisivanju dodatnog protokola kojim bi Teheran dopustio intenzivnije inspekcije i kraći rok najave rada inspektora.

Osim toga, rekao je, Iran je spreman raspravljati i o općem pitanju uzimanja uzoraka iz okoliša.

U međuvremenu je direktor IAEA Mohamed ElBaradei izrazio uvjerenje da će Iran shvatiti da mu je u najboljem interesu surađivati s UN-om i međunarodnom zajednicom i razjasniti pitanja vezana uz nuklearni program.

Amerika je ranije upozorila kako zadržava pravo da i vojnom akcijom spriječi Teheran u stvaranju atomskoga oružja. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo proizvodnji električne energije.

Pročitajte više