Iran tvrdi da ima dokaze kako je za nedavno ubojstvo nuklearnog znanstvenika odgovoran SAD

IRANSKA državna televizija danas je prenijela kako Teheran posjeduje dokaze da iza nedavnog ubojstva nuklearnog znanstvenika stoji Washington, piše Reuters.

U petom napadu na iranske znanstvenike u posljednje dvije godine, napadači su u prošlu srijedu na vrata automobila 32-godišnjeg kemičara, sveučilišnog profesora i ravnatelja postrojenja za obogaćivanje urana, Mostafe Ahmadija Roshana postavili magnetsku bombu. Roshan je u napadu poginuo zajedno s vozačem automobila, a treća osoba iz vozila je ozlijeđena.

SAD je negirala upletenost u njegovo ubojstvo, koje je osudila. Izrael je odbio komentirati cijeli incident.

U pismu koje je iransko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo švicarskom veleposlaniku u Teheranu stoji kako Iran posjeduje pouzdane dokaze da je teroristički čin ubojstva Roshana bio planiran, vođen i podržan od CIA-e, a izveden je s izravnom upletenošću njezinih agenata,  prenijela je iranska državna televizija.

Veleposlanstvo Švicarske zastupa američke interese u Iranu od kad su Teheran i Washington ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. godine prekinuli sve diplomatske veze.

Iransko "pismo osude" poslano je i britanskoj vladi, navodeći kako su ubojstva iranskih nuklearnih znanstvenika počela "točno kada je britanski dužnosnik John Sawers proglasio početak obavještajnih operacija protiv Irana".


2010. godine ravnatelj britanske Obavještajne službe Sawers rekao je kako je jedna od uloga njegove agencije da se istraže nastojanja pojedinih zemalja za izgradnju nuklearnog naoružanja čime se krše zakonske obveze tih država.

Teheran je zatražio od Sigurnosnog vijeća UN-a da osudi posljednje, Roshanovo ubojstvo, čime se, kako iranske vlasti tvrde želi potkopati njihov nuklearni program, za koji SAD i Izrael tvrde da je usmjeren na izgradnju atomskog naoružanja.

Tenzije između Zapada i Irana posljednjih mjeseci sve više rastu od kad se SAD i EU pripremaju za nametanje sankcija na iranski izvoz nafte, što je u toj zemlji ključna grana i osnova ekonomije.

Ako se nesuglasice oko iranskog nuklearnog programa ne riješe diplomatskim putem, SAD i Izrael ne isključuju mogućnost vojne akcije.

Pročitajte više