IRAN TVRDI DA SE NE BOJI OŠTRIJIH INSPEKCIJA IAEA-E

Iran je u četvrtak priopćio da nije zabrinut zbog oštrijih inspekcija svojih nuklearnih postrojenja unatoč upozorenju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se bilo kakvo buduće kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja neće tolerirati.

IAEA je u srijedu osudila iransko 18-ogodišnje prikrivanje osjetljivog nuklearnog istraživanja, uključujući obogaćenje urana i preradu plutonija - što bi moglo ukazivati na program razvoja nuklearnog oružja.

Međutim, prihvatila je obećanja Irana o "aktivnoj suradnji i otvorenosti", uključujući obvezu Teherana da dopusti inspekcije nuklearnih postrojenja bez najave, i nije ga prijavila Vijeću sigurnosti UN-a.

Iran je ponovio da nema namjeru izgraditi nuklearno oružje i da razvija nuklearnu tehnologiju za civilni program proizvodnje energije kako bi udovoljio rastućim zahtjevima za povećanjem kapaciteta električne energije.

"Naglasit ćemo da provodimo mirovne nuklearne aktivnosti. Zbog toga ne strahujemo od članka osam u rezoluciji IAEA-e", rekao je čelnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Hassan Rohani, aludirajući na članak u kojem se Iranu prijeti razmatranjem "svih opcija" ako se pokaže da pokušava razviti nuklearno oružje.

Pročitajte više