Iran zaprijetio SAD-u

Foto: EPA

Iranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom, objavilo je rano jutros iransko veleposlanstvo pri UN-u. 

"U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji", navodi se u objavi na društvenoj mreži X. "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se. 

Iran je obećao odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad. Iran je jučer navečer lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izraelska televizija Channel 12.

U tome su sudjelovali britanski i američki zrakoplovi, dodala je ista televizija. 

Napadu se pridružili i Hezbolah i Huti

Iranska državna televizija objavila je kasno sinoć da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula "velik" napad "dronovima i projektilima" prema Izraelu. Navodi se da je to "odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku". 

Iranski čelnik, ajatolah Ali Hamenei je objavio na društvenoj mreži X da će "Izrael biti kažnjen". Napadu se pridružili Hezbolah i huti, koji su također lansirali nekoliko dronova prema Izraelu. 

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari nešto je ranije objavio da deseci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. Do Izraela će im trebati nekoliko sati.   "Pomno pratimo iranske bespilotne letjelice koje lete prema Izraelu", rekao je Hagari. "Ovo je teška i opasna eskalacija."

Umirovljeni general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih. Neposredno prije ove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je da se njegova zemlja pripremila za "mogućnost izravnog napada iz Irana" i da je "spremna suočiti se sa svakim scenarijem", a nakon nje okupio je svoj ratni kabinet na sigurnoj lokaciji u Tel Avivu. 

Iran je, pak, priopćio da će kazniti svaku zemlju koja otvori svoj zračni prostor za izraelski odgovor na večerašnji napad. 

Pročitajte više