Iran želi ozbiljne pregovore s EU, izražava optimizam

Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi u utorak je rekao kako njegova zemlja želi ozbiljne razgovore s Europskom unijom o svojem nuklearnom programu, izražavajući optimizam u pogledu postizanja "plodnog sporazuma".

"Optimist sam. Treba uložiti više napora i povjerenja u pregovore kako bi se pretvorili u plodan i pozitivan proces do sredine ožujka", roka dogovorenog za dovršetak pregovora s trojkom EU (Francuska, Njemačka i Velika Britanija), izjavio je Kharazi nakon razgovora sa zamjenikom luksemburškog ministra vanjskih poslova Nicolasom Schmitom, kako prenosi dpa.

"Činimo najviše to možemo. Obje strane moraju to činiti kako bi postigle opipljive rezultate. Suzdržavanje od izjava koje mogu biti provokativne i uznemirujuće pritom bi bilo od koristi. Zato se moramo više potruditi i biti ozbiljniji", dodao je Kharazi.

Schmit, koji se s Kharazijem sastao umjesto ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna, koji je u nedjelju završio u bolnici nakon prometne nesreće, rekao je kako EU želi postići "trajan sporazum" s Iranom u "otvorenom dijalogu" između dviju strana, dodaje AFP.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više