Iranac ženi (17) odrubio glavu, dobio manju kaznu jer mu je njezina obitelj oprostila

Foto: Twitter

IRANAC Sajjad Heydari ubio je svoju suprugu Monu Heydari (17) i osuđen je na 8 godina zatvora, javljaju iranske vlasti, a prenosi BBC. Društvenim mrežama počele su kružiti slike na kojima ubojica gradom Ahvazom nosi odrubljenu glavu žene nakon tzv. "ubojstva iz časti". 

Glasnogovornik suda rekao je da se radi o blagoj kazni zato što su mu Monini roditelji "oprostili" zbog ubojstva. Njezin otac ranije je rekao da nije dao pristanak za ubojstvo. Mona je s ubojicom bila u braku od svoje 12. godine, a sina je rodila sa samo 14 godina. 

Lokalni mediji izvijestili su da je pobjegla u Tursku zbog obiteljskog nasilja za koje je bio odgovoran njezin ubojica, a vratila se u Iran nekoliko dana prije ubojstva, koje se dogodilo prošle veljače, jer joj je obitelj jamčila da će biti sigurna. 

Obitelj žrtve oprostila ubojici 

Glasnogovornik Massoud Setayeshi rekao je novinarima da je Sajjad Heydari osuđen na sedam i pol godina zatvora za ubojstvo i dodatnih osam mjeseci za napad. Objasnio je da je presuda u skladu s iranskim zakonom prema kojem se namjerno ubojstvo kažnjava smrću, osim ako obitelj žrtve oprosti ubojici.

Monin šogor je osuđen na 45 mjeseci zatvora zbog sudioništva u ubojstvu, rekao je. Jezivo ubojstvo potaknulo je nove zahtjeve u Iranu za donošenje zakona usmjerenog na sprječavanje obiteljskog nasilja i zaštitu žrtava.

Bilo je i govora o tome da se podigne minimalna dob za stupanje u brak za djecu. Trenutačno je postavljena na 13 godina za djevojčice iako se i mlađe djevojčice mogu zakonski udati uz suglasnost suda i roditelja.

Pročitajte više