Iranci ukorili Zapad zbog reakcije na ulične prosvjede



IRANSKE vlasti danas su odgovorile na međunarodnu osudu nasilnog gušenja nove runde uličnih prosvjeda, pozvavši britanskog veleposlanika u ministarstvo vanjskih poslova, te optuživši Britaniju i SAD za organiziranje uličnih nemira.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast rekao je kako su se zemlje kao što su Sad i Britanija preračunale u kritiziranju odgovora vlasti na prosvjede, u kojima je poginulo najmanje osam ljudi.

"Neke zapadne zemlje podržavaju ovakve aktivnosti. To je uplitanje u naše unutarnje stvari i snažno osuđujemo takav vid pritiska. Zbog toga je danas pozvan britanski veleposlanik", rekao je Mehmanparast. Britanci su pak rekli kako će njihov veleposlanik u Iranu, Simon Gass, "robusno" odgovoriti na svaku kritiku.

Najmanje osam mrtvih

Konzervativni predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani, ukorio je američke i britanske dužnosnike zbog njihovih "sramotnih komentara" o prosvjedima, objavila je državna Press TV. Kritiziranje iranskih postupaka bilo je "vrlo jasno, a time su vrlo jasno pokazali svoj stav o uništavanju religijskih i revolucionarnih vrijednosti", rekao je.

Od vikenda, kad su izbili prosvjedi, ubijeno je najmanje osam ljudi, a uhićeno najmanje 1,500, među njima sestra dobitnice Nobelove nagrade Shirin Ebadi, te desetak ljudi iz vrha opozicijskog pokreta.

Danas i jučer su ulice Teherana relativno mirne, a građani se ponovno nose s posljedicama uličnih nemira tijekom vikenda. Vlada je potvrdila kako je u Teheranu poginulo osam ljudi, a opozicijske stranice navode još pet smrti u drugim gradovima.

Pročitajte više