Iranski predsjednik: Prosvjedi su neprihvatljivi činovi kaosa

Foto: EPA

IRAN ima slobodu izražavanja, ali prosvjedi koji se sada odvijaju neprihvatljivi su činovi kaosa, rekao je danas iranski predsjednik Ebrahim Raisi, dodavši da je naredio istragu o smrti djevojke koja je potaknula krvave prosvjede.

"Budite uvjereni, istraga će sigurno biti otvorena"

"Pitanja prava moraju se razmatrati u cijelom svijetu s jedinstvenim standardom", rekao je Raisi na konferenciji za novinare na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

"U Iranu postoji sloboda izražavanja, ali činovi kaosa su neprihvatljivi", dodao je. Rekao je da će smrt mlade žene biti istražena, ali je osudio licemjerje zapadnih sila.

"Budite uvjereni, istraga će sigurno biti otvorena", kazao je Raisi novinarima i istaknuo da se u izvješću medicinskog vještaka ne spominje policijsko zlostavljanje.

Podsjetimo, 22-godišnja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštovala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Dosad je ubijeno više od 30 ljudi

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije danas zapalili policijske stanice i vozila, a prosvjedi ne pokazuju znakove posustajanja. Za sutra su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima.

Prosvjedi zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje pedeset gradova diljem zemlje. Najmanje 31 civil ubijen je od početka prosvjeda u Iranu.

Pročitajte više