Iranski revolucionarni sud priznao grešku u pogledu Ebadi

IRANSKI revolucionarni sud u utorak je priznao pogrešku u pogledu uručenja poziva iranskoj odvjetnici Shirin Ebadi, dobitnici Nobelove nagrade za mir 2003., obavijestivši je kako neće biti uhićena, kako joj se ranije prijetilo, izvijestili su u utorak iranski mediji.

"Optužba je ponovno razmotrila dosje odvjetnice Ebadi te je ustanovila da su se potkrale neke pogreške", rekao je novinarima glasnogovornik Iranskog revolucionarnog suda Jamal Karimi-Rad.

Objasnio je da je djelatnik suda koji je sastavljao optužnicu osoba "kojoj nedostaje iskustvo", zbog čega je nastala pogreška i zbog čega je sazvan sastanak revolucionarnog suda.

Ebadi je 2003. uručena Nobelova nagrada za mir za njezino djelovanje na zaštiti temeljnih sloboda i prava žena i djece.

Poziv za dolazak na sud uručen joj je 12. siječnja. Novinarima je tada kazala kako ni sama ne zna koji su razlozi sudskog poziva, budući su sve njezine djelatnosti zakonite. Dan nakon uručenja poziva izjavila je kako još nije odlučila hoće li se odazvati pozivu koji je ocijenila "protuzakonitim".

Iako se kloni politike, Ebadi je pristala braniti obitelj iransko-kanadske novinarke Zahre Kazemi, preminule od moždanog udara u zatvoru u Iraku nakon što je zadobila udarac u glavu tijekom policijskog salušanja.

Pročitajte više