IREX: HRVATSKA PREDVODI U JUGOISTOČNOJ EUROPI PO RAZINI NEOVISNOSTI MEDIJA

Analiza održivosti neovisnosti medija u 20 zemalja jugoistočne Europe i središnje Azije, koju je provela međunarodna neprofitna organizacije International Research and Exchanges Board (IREX) sa sjedištem u Washingtonu, pokazala je napredak u u razvoju neovisnosti medija u zemljama jugoistočne Europe a najbolje je ocjenjena održivost neovisnosti medija u Hrvatskoj.

Studija "Indeks održivosti neovisnosti medija 2003" (MSI) za 2003. godinu pokazuje dramatičan napredak u medijskom okruženju zemalja jugoistočne Europe, dok u zemljama središnje Azije neovisni mediji i dalje nailaze na velike prepreke u razvoju, priopćio je u utorak IREX. Studija (MSI) pokazala je da je Hrvatska najuspješnija u postizanju održivosti neovisnih medija i bilježi najviši prosječni rezultat od svih ispitanih zemalja, navodi IREX.

"Indeks održivosti neovisnosti medija 2003" ispituje cjelokupni medijski sustav u 20 zemalja jugoistočne Europe i središnje Azije te analizira slobodu govora, raznovrsnost medija dostupnih javnosti, zadovoljavanje profesionalnih novinarskih standarda, poslovnu održivost medija i učinkovitost institucija koje podržavaju neovisne medije. U studiji se zemlje rangiraju po provjerenoj metodologiji i podacima medijskih djelatnika zemalja obuhvaćenih istraživanjem, a financirana je od strane USAID-a (Agencija vlade Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj).

(Hina) xakoz ysd

Pročitajte više