Irski BDP oštro pao u prvom kvartalu

Ilustracija: Shutterstock

IRSKO gospodarstvo oštro se smanjilo u prvom tromjesečju, odražavajući nagli pad aktivnosti u "globaliziranom proizvodnom sektoru", pokazali su podaci statističkog ureda. Irski BDP smanjio se u prva tri ovogodišnja mjeseca za 4.6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je aktivnost pala za 0.1 posto, izvijestio je statistički ured.

Pad je znatno snažniji no što su statističari procijenili krajem travnja, izračunavši da je aktivnost smanjena za 2.7 posto.

U "globaliziranoj industriji" aktivnost je potonula za 18.2 posto. Informatičko-komunikacijski sektor bilježio je pak 4.0-postotni rast aktivnosti. U svim sektorima u kojima dominiraju multinacionalne kompanije aktivnost se smanjila za 15.7 posto, najsnažnije od početka 2017. godine, navodi SCO.

Njihov udio u ukupnoj dodanoj vrijednosti irskog gospodarstva iznosio je 53 posto, navela je zamjenica direktora statističkog ureda Jennifer Banim. Kada se isključi multinacionalni sektor, koji iskrivljuje sliku stanja u gospodarstvu, aktivnost prikazana "modificiranom domaćom potražnjom" porasla je u prvom tromjesečju za 2.7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjila za posto.

"Modificirana domaća potražnja" isključuje intelektualno vlasništvo inozemnih tvrtki i globalizacijski efekt najma zrakoplova, stoji u priopćenju. Oslonac gospodarstvu bili su građevinski i poljoprivredni sektor, gdje je aktivnost na tromjesečnoj razini porasla za 12, odnosno za 15.9 posto, pokazuju podaci.

Osobna potrošnja na robe i usluge uvećana je za 1.7 posto, dok je neto izvoz bilježio gotovo isti postotni pad. U travnju ministarstvo financija procijenilo je da će rast modificirane domaće potražnje u ovoj godini usporiti na 2.1 posto, nakon 8.6-postotnog skoka u 2022. Realni BDP trebao bi porasti za 5.6 posto, nakon 12-postotnog rasta u 2022.

Pročitajte više

 

Pročitajte više