Irski film pobjednik filmskog festivala u Kopenhagenu

MEĐUNARODNI žiri 1. Međunarodnog filmskog festivala u Kopenhagenu, kojemu je predsjedao grčki režiser Theo Angelopoulos, dodijelio je u srijedu navečer "Zlatnog labuda" najboljem filmu, irskom uratku "Song for a raggy boy" Aislinga Walsha.

"Song for a raggy boy", jedan od velikih favorita službene konkurencije, osvjio je, uz kipić Zlatnog labuda, i 50.000 kruna (6.710 eura) među 14 europskih filmova u konkurenciji u srijedu navečer kada je i službeno zatvoren festival u Kraljevskom kinu u danskome glavnome grdu.

Filmski scenarij temelji se na romanu Patricka Galvina a taj opet na stvarnim događajima iz mračnog doba irske povijesti. Prikaz je to hrabrosti i borbe jednog nastavnika (tumači ga Aidan Quinnn) protiv krutog fašističkog režima u katoličkom domu za siročad u Irskoj 1939.

Zlatnog labuda za najbolju režiju dobio je Bent Hammer (Norveška) za komediju "Kitchen Stories" (salmer fra Kjoekkenet).

Žiri je nagradio i norveškog glumca Kristoffera Jonera kao najboljeg muškog glumca u filmu "Falling sky" (Hinmelfall).

Mlada Dankinja Stephanie Leon (17), dobitnica je nagrade za najbolju glumicu u danskome filmu "Scratch" (Bagland).

Posebna velika nagrada žirija pripala je filmu "S 21, Stroj za ubijanje režima Crvenih kmera", iz Francuske, a riječ je o bolnome dokumentarcu čiju režiju potpisuje Rithy Panh.

Zlatni labud za scenario pripao je Davidu Truebi za španjolski film "Soldiers of Salamina" (Soldados de Salamina) a za najbolju kameru Norvežaninu Haraldu Paalgardu za film "The Tenh Muse" (Afgrund).

Specijalnu nagradu žirija dobio je i francuski crtić "Bellevile Rendez-Vous" (Les triplettes de Belleville), Sylvaina Chometa.

Prvi filmski festival u Kopenhagenu, kojeg su organizatori ocijenili kao "himnu europskome filmu", privukao je u tjedan dana oko 15.000 ljudi u kinodvorane, unatoč lijepom vremenu i vrućini.

Oko 150 filmova iz cijelog svijeta bilo je prikazano u devet kinodvorana u Kopenhagenu..

Pročitajte više