IRSKI I BRITANSKI PREMIJER NA PREGOVORIMA O SJEVERNOJ IRSKOJ

Britanski i irski premijer trude se u subotu prekinuti zastoj u pregovorima kojima bi do zakazanoga roka trebalo postići konačni mirovni dogovor za Sjevernu Irsku.

Tony Blair i Bertie Ahern pokušavaju postići da se Irska republikanska armija (IRA) pristane raspustiti, čime bi se utro put povratku samouprave i podjele vlasti između protestanata i katolika.

Predstavnici dviju vlada našli su se na trodnevnome summitu zajedno s američkim posrednicima i kao krajnji rok za završetak pregovora odredili subotnje poslijepodne jer je za popodne u tisućljetnom engleskom dvorcu Leeds zakazano i vjenčanje za tisuću uzvanika.

"Sinoć je izgledalo pomalo mračno, ali vidjet ćemo što će biti jutros", rekao je uoči nastavka razgovora jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Tim bi se dogovorom revidirao sporazum od Velikoga petka 1998. kojim je uglavnom prekinuto 30-godišnje političko i sektaško nasilje, ali nije došlo do ublažavanja razdora između katolika koji žele ujedinjenje s Republikom Irskom i protestanata koji su probritanski orijentirani.

Dogovor mora uključiti i IRA-in pristanak na razoružanje i raspuštanje.

Uspjeh razgovora ovisit će o tome može li se postići dogovor između IRA-ina političkoga krila Sinn Feina i Demokratskih unionista (DUP), glavne protestantske stranke koje predvodi žestoki protestantski svećenik, 78-godišnji Ian Paisley.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više