Irski premijer opisao puštenu curicu kao "izgubljenu i nađenu". Izraelci su bijesni

Foto: Twitter

Irski premijer Leo Varadkar izazvao je burnu reakciju Izraela sinoćnjom objavom o Emily Hand, curici koja je 7 tjedana provela kao taokinja Hamasa u Gazi. Varadkar je, naime, u objavi u kojoj je pozdravio njezino puštanje opisao djevojčicu kao "izgubljenu i nađenu", što je referenca na Bibliju. No Izraelce je takav opis naljutio jer je Emily Hand 7. listopada brutalno oteo Hamas te ju držao kao taokinju punih 49 dana.

>> Majka joj umrla od raka, a onda ju je oteo Hamas. Ovo je trenutak kad je vraćena ocu

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen objavio je na društvenim medijima da je pozvao irskog veleposlanika u Izraelu na ukor, nakon, kako je rekao, "nečuvenih riječi premijera Irske".

“Ovo je dan ogromne radosti i olakšanja za Emily Hand i njezinu obitelj. Nevino dijete koje je izgubljeno sada je pronađeno i vraćeno, a mi smo odahnuli s velikim olakšanjem", objavio je Varadkar na X-u, bivšem Twitteru, nakon što je potvrđeno da je Emily puštena na slobodu.

"Nakon nečuvenih riječi premijera Irske o oslobađanju Emily Hand, koju je teroristička organizacija Hamas otela u Gazu, pozvao sam irskog veleposlanika u Izraelu na opomenu", objavio je Cohen na X-u.

Tko je Emily Hand?

Emily  Hand napunila je deveti rođendan 17. studenog kao taokinja u Gazi, dan prije nego što se ponovno susrela sa ocem, koji je isprva vjerovao da je ubijena u razornom Hamasovom napadu na južni Izrael prošlog mjeseca.

Emily je vraćena u drugoj skupini talaca koje je oslobodio Hamas. Objavljena je i snimka trenutka kad je vraćena ocu.

 

Oslobađanje je dio sporazuma s Izraelom u kojem je posredovao Katar. Emily na fotografijama i snimkama ostavlja dojam da je dobrog zdravlja.

"Ne možemo pronaći riječi"

Devetogodišnja djevojčica kći je irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka dok je Emily imala dvije godine. Obitelj djevojčice opisala je mješavinu svojih osjećaja.

"Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon pedeset izazovnih i kompliciranih dana. Presretni smo što ponovno grlimo Emily, ali u isto vrijeme se sjećamo Raye Rotem i svih talaca koji se tek trebaju vratiti", rekla je njezina obitelj.

"Ovo je dragocjen i duboko dirljiv trenutak"

Potpredsjednik irske vlade Micheál Martin izrazio je zadovoljstvo što je Emily puštena na slobodu i što će se ponovno ujediniti sa svojom obitelji.

U sinoćnjoj izjavi rekao je: “Nakon tjedana traume, ovo je dragocjen i duboko dirljiv trenutak za obitelj Hand. Irci su dirnuti Emilynom pričom, njezinom nevinošću i tihim dostojanstvom i odlučnošću njezina oca Thomasa", dodao je.

Prvotno se vjerovalo da je ubijena

Za Emily, koja je imala osam godina kada ju je oteo Hamas, isprva se vjerovalo da ju je ubila ta militantna skupina. Njezin otac Thomas Hand rekao je za CBS News dva dana prije rođendana svoje kćeri kako je tužno to što ona neće znati ni koji je dan.

"Neće znati je li noć ili dan, neće, iako joj je rođendan", kazao je otac. Rekao je i da je njegova djevojčica prespavala kod prijatelja u kibucu Be'eri kada se masakr dogodio. Izrael je objavio da je više od sto ljudi ubijeno samo u toj zajednici, među više od 1200 koji su ubijeni u napadu Hamasa.

Emily vraćena s 11-godišnjom prijateljicom, čiju majku još drži Hamas

Hamas je Emily oteo 7. listopada iz kibuca Be'eri zajedno s njezinom 11-godišnjom prijateljicom Hilom Rotem i njezinom majkom. Hila je također oslobođena jučer, ali majka je još u rukama otmičara.  

Pročitajte više