Irski premijer optužio Putina: Ponaša se potpuno nemoralno

Foto: EPA

IRSKI premijer Micheal Martin rekao je da se Putin ponaša potpuno nemoralno i da koristi hranu, energiju i migracije kao oružje.

Martin je u Bruxellesu, uoči summita čelnika EU i Zapadnog Balkana, kazao da Europska unija "ne želi, u bilo kojem obliku, posredovati pojavi gladi".

"A toga se sada realno plašimo zbog problema s izvozom žitarica iz Ukrajine. Putin koristi hranu, energiju i migracije kao oružje; što smatram u potpunosti nemoralnim i pogrešnim", kazao je Martin, a prenosi The Guardian.

"Ne mogu shvatiti kako bismo mogli odbiti pristupanje drugim državama članicama"

Irski premijer je komentirao i status kandidature Ukrajine u EU.

"Mi u Irskoj znamo što znači Europska unija, biti država članica Europske unije. Sada je 50. godišnjica odluke Irske da se pridruži Europskoj uniji; vjerojatno najveća odluka i događaj koji se dogodio u modernoj irskoj povijesti", rekao je Martin.

"Dakle, ne mogu shvatiti kako bismo mogli odbiti pristupanje drugim državama jer znamo koliko samo članstvo može biti transformativno. Može potaknuti reforme, može potaknuti gospodarski razvoj, pogotovo ako se uzme u obzir da Ukrajina sada prolazi kroz strašan, užasan i nehuman rat", dodao je.

Pročitajte više