ISIS je 2017. ubio 8 ljudi u Londonu. Jednog muškarca ipak su poštedjeli

Foto: EPA

NAPADAČI koji su u lipnju 2017. u Londonu ubili osam, a ranili 48 ljudi, u trenucima napada su stali i popričali s jednim muškarcem kojeg na kraju nisu ubili, piše The Independent.

Danas je na londonskom sudu prikazana snimka na kojoj se vidi kako trojica napadača oko gradske tržnice Borough redom ubadaju ljude i pritom viču "Allahu Akbar". Osim po tržnici, ubadali su i po Londonskom mostu.

Napadač došao do muškarca. Nešto su popričali i razišli se

Istražitelji su detaljno proučili njihove kretnje, no i dalje ostaje nejasno zašto su odlučili poštedjeti muškarca i ne ubiti ga. Na snimci se vidi kako jedan od napadača s nožem prilazi tom muškarcu te razmjenjuju nekoliko riječi, nakon čega muškarac odlazi.

"Jasno je kako su vodili neku raspravu, no ne znamo o čemu. Unatoč apelima svjedoka, muškarac nikad nije javno progovorio o tome", rekao je Becky Riggs iz protuterorističkog odjela londonske Metropolitanske policije.

Napadači su kasnije ubijeni na tržnici. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Jedna od žrtava skateboardom je pogodila napadače kako bi spasila ženu. Među žrtvama je bila i medicinska sestra koja je ubijena dok je pokušavala pomoći jednoj već izbodenoj osobi.

Objavljena snimka ubojstva napadača

Nadzorne kamere uhvatile su dramatičan okršaj između napadača i policije, u kojem su teroristi izvukli deblji kraj. Video koji je tada procurio na društvene mreže prikazuje kraj stravičnog napada u dijelu grada popularnom među turistima, punom restorana i pubova.

Na snimci se vidi kako napadači pokušavaju ući u pub čija vrata su, srećom, već bila zabarikadirana iznutra.

Policajci su u napadače ispalili 46 hitaca

Potom napadaju mladića koji se našao u blizini, ubadajući ga noževima i rušeći ga na tlo. Drugi prolaznik za to vrijeme baca stolicu na njih, pokušavajući ih zaustaviti. U tom trenutku, policijski automobil ulijeće u kadar i tri naoružana policajca izlaze iz automobila kako bi zaustavili teroriste.

Međutim, teroristi odmah nasrću na njih. Jedan od policajaca fizički zaustavlja jednog od napadača i obojica padaju na tlo. Policajac se odmah diže i pokušava pogoditi napadača.

Drugi napadač za to vrijeme juriša na drugog policajca, pokušavajući ga izbosti. Policajac se povlači otvarajući vatru, pri čemu zamalo pada na tlo. U međuvremenu, na mjesto događaja dolaze još dva policijska automobila i broj policajaca raste na osam.

U samo 20 sekundi kaotične borbe, policajci ispaljuju ukupno 46 hitaca i ubijaju svu trojicu napadača. Pojasevi s kanistrima koje su napadači nosili na sebi bili su lažni.

Pročitajte više