CNN: ISIS je uništen na bojnom polju. Ali sada otvara novo poglavlje terora

Foto: Twitter

VIDEO od 59 sekundi prikazuje osmoricu muškaraca kako se drže za ruke i zaklinju na vjernost ”Emiru vjernika” i ”Kalifatu muslimana”. Ubrzo su počinili seriju napada u Šri Lanki.

U tom zločinu živote je izgubilo 250 ljudi te se pokazalo da Islamska država još nije uništena kao globalna prijetnja. Nekoliko dana nakon napada internetska publika Islamske države Al Nabaa hvalila se kako je ”zastava Kalifata podignuta na novim bojišnicama” te kako će ”dani biti prepuni novih razočaranja za neprijatelje Alaha”. Video je objavila agencija povezana s Islamskom državom, piše CNN.

Ostalo je još mnogo toga nepoznatog o organizaciji koja stoji iza napada u Šri Lanki, ali stručnjaci za borbu protiv terorizma jedinstveni su u jednoj ocjeni, mala islamistička skupina u otočnoj državi nije mogla sama provesti tako složeni napad bez pomoći izvana. Analitičar Bruce Hoffman iz think tank skupine Council on Foreign Relations rekao je da bi prošlonedjeljni napad bio “iskorak iz uobičajene magnitude u organizacijskim i logističkim sposobnostima bilo koje ekstremističke skupine”.

To otvara nekoliko pitanja. Je li ISIS uspješno izvozio znanje o izradi bombi, prikupljanje novca i regrutaciju puno dalje izvan svoga nekadašnjeg teritorija? Gdje je pronašao plodno tlo? I koliko je daleko ”centralni ISIS”, koji je prošle tri godine vodio iscrpljujući rat, sposoban organizirati i usmjeriti napade?

"Stotine militanata je pobjeglo, nastavit će borbe"

CNN-ov međunarodni dopisnik Ben Wedeman boravio je dva mjeseca u Baghouzu na sjeveru Sirije dok je izvještavao u posljednjem ISIS-ovu uporištu: ”Mislim da nema nikakve sumnje da su mnogi militantni, stotine njih, uspjeli pobjeći i da će nastaviti borbu. Dok su se Sirijske demokratske snage (SDF) približavale Baghouzu, bilo je dosta prilika za bijeg. Snage SDF-a bile su relativno malobrojne, a područje koje je trebalo osigurati bilo je veliko.”

Mnogi militanti ostali su u ilegali u Iraku i Siriji. Već smo ove godine vidjeli kako se ISIS u Iraku prilagodio i transformirao u pobunu niskog intenziteta, uz zasjede, ubojstva i napade protiv vladinih snaga te šijitskih milicija u nekoliko sunitskih područja. U jednom izvještaju Ujedinjenih naroda s početka ove godine piše: ”Ova mreža se uspostavlja na regionalnoj razini uz staničnu strukturu koja odražava ključne funkcije središnje vlasti.”

U siječnju je ISIS-ova spavačka stanica u Manbiju na sjeveru Sirije, daleko od područja koje je imala pod kontrolom, izvela samoubilački napad u kojem je smrtno stradalo najmanje 14 osoba, među njima i četiri Amerikanca. Tijekom prošlog tjedna ISIS-ovi borci organizirali su iznenadni napad na Al Kawm u pustinji blizu Palmire.  Aimen Dean, koji se 1996. godine pridružio Al-Qaidi i potom počeo surađivati s britanskim obavještajnim službama, rekao je CNN-u da procjenjuje kako je na ovom području i dalje oko 5000 boraca Islamske države.

Većina procjena sugerira (iako dosta neprecizno) da su tisuće, a ne stotine, ISIS-ovih boraca i članova napustile kalifat nakon pada Mosula i Raqqe 2017. godine. ”Ne znamo koliko ih je umrlo, ali možemo pretpostaviti da ih je najmanje 50 posto preživjelo. Moja je procjena da ih se provuklo i više”, rekao je Edmund Fitton-Brown, koordinator tima za praćenje ISIS-a/Al-Qaide/Talibana pri Ujedinjenim narodima.

Indija, Filipini, Libija...

Obavještajni izvori kažu kako su se neki provukli kroz Iran i došli do Afganistana i pakistanske pokrajine Balochistana. Njihova propaganda ukazuje kako ISIS vidi Indiju kao obećavajuće područje i namjerava pojačati tamošnje muslimansko-hinduske tenzije. Ostali su se vratili kući u Jordan i Saudijsku Arabiju, gdje se dogodio napad inspiriran Islamskom državom istog dana kad i napad u Colombu. ISIS-ova mreža u Libiji se pregrupira nakon što je izbačena iz obalnog grada Sirta te je ove godine izvela nekoliko napada na ostale libijske frakcije.

Na Filipinima je skupina bliska ISIS-u tijekom pet mjeseci 2017. godine držala dijelove grada Marawija. U skupini su bili i mnogi strani borci. ”Indonezija, Malezija, Egipat, Saudijska Arabija i Jordan, u svim ovim zemljama povratnici će predstavljati značajnu prijetnju”, kaže Aimen Dean.

Iza veterana kalifata ima još mnogo ISIS-ovih simpatizera koji su radikalizirani preko interneta i ekstremnih propovjednika. Propast kalifata možda je smanjio privlačnost Islamske države, ali unatoč tome što se američki predsjednik Donald Trump hvalio kako ”su upravo osvojili 100 posto kalifata”, ta privlačnost svakako nije nestala. Vodstvo Islamske države dugo se pripremalo za sljedeću fazu njihova postojanja. Prije nego je ubijen u napadu drona, glasnogovornik ISIS-a Abu Mohammed al-Adnani rekao je kako gubitak teritorija neće značiti i kraj pokreta.

”Ne, poraz bi bio kad bismo izgubili želju i volju za borbom”, rekao je al-Adnani. ISIS-ovo vodstvo je razbijeno, a komunikacije i planiranje prekinuto, no poruka je i dalje ovdje. Edmund Fitton-Brown kaže da će napadi inspirirani Islamskom državom postati nova svakodnevica: ”Bijesni i radikalizirani pojedinci reagiraju na nešto što vide na internetu.”

Neki će prihvatiti ISIS-ovu ideologiju, a drugi će se okrenuti Al-Qaidi. A na nekim područjima, kao u Sahelu u sjevernoj Africi, postoje naznake stvaranja kooperacije između članova dviju skupina. Aimen Dean, koji pomno prati borbe u Siriji, kaže kako neki bivši članovi ISIS-a gravitiraju prema skupini povezanoj s Al-Qaidom u sjevernoj Siriji, Hurras al Deenom.

Rezanje glave zmiji

Na neke načine teže se konfrontirati s decentraliziranom strukturom nego s visoko centraliziranom. Rezanje glave zmiji nije posebno učinkovito. Al-Qaidine podružnice u Africi, Jemenu i drugdje preživjele su i napreduju iako je Al-Qaidinima središnjica gotovo uništena.

Ključna prednost Islamske države je u bankama. Fitton-Brown procjenjuje vrijednost njene imovine od 50 do 300 milijuna dolara. Druge procjene su još veće. Prihodi kalifata uloženi su u legitimne poslove, oprani kroz banke i dobro sakriveni. Jedno od važnijih pitanja oko napada u Šri Lanki je pitanje financiranja. Dean smatra da je ovakva operacija stajala od 30.000 do 40.000 dolara. ”Tko je skupio novac i kako su ga počinitelji dobili?”, pita Dean.

Nakon prošlotjednog napada u Rijadu, saudijske su vlasti izvršile pretres u nedavno izgrađenom kompleksu farmi, čija je gradnja prema Dean stajala gotovo 200.000 dolara. Pronađeno je mnogo novca i oružja. Jasno je, dakle, da vodstvo ISIS-a i dalje ima određenu kontrolu nad raspodjelom novca.

”Gotovinom se oduvijek upravljalo s jednog mjesta od strane ultimativnog autoriteta unutar organizacije. Operacije su često u nadležnosti lokalnih ispostava, ali financiranje obično nije. ISIS je banka terora”, rekao je Dean za CNN.

Okruženje u kojem uspijeva ISIS

U prošlim desetljećima terorizam je uglavnom bio lokalni ili nacionalni. Al-Qaida se 1998. godine predstavila na svjetskoj sceni napadima u istočnoj Africi, a potom tri godine kasnije i napadima 11. rujna u SAD-u. Tako je počelo doba transnacionalnog džihada. Globalni doseg terorizma od tada je u porastu zbog online radikalizacije, šifriranih poruka i lakoće međunarodnih putovanja.

Postavimo to u okvir onoga što Bruce Hoffman, pišući za Council on Foreign Relations, opisuje kao religijsku netoleranciju i sektaške napetosti posvuda, “bilo da je riječ o rastućoj islamofobiji, poput napada na dvije džamije u Novom Zelandu u ožujku 2019., porastu antisemitizma, neograničenim napadima Islamske države na kršćane u Egiptu, Siriji i Iraku ili napadima sunitskih ekstremista na šijitske zajednice u Pakistanu”.

U takvom okruženju uspijeva ISIS. Njegovi napadu u Parizu 2015. godine, primjerice, osmišljeni su kako bi potaknuli antimuslimanske osjećaje. Gdje god da se preostali vođe skrivali, vjerojatno u pustinjama zapadnog Iraka, nadat će se razbuktavanju religijskih animoziteta u Šri Lanki.
”Moramo živjeti s ambijentalnom prijetnjom. Takav je moderni svijet”, zaključio je Edmund Fitton-Brown.

Pročitajte više