Tri dana nakon Trumpove najave slanja vojske u Afganistan, ISIS ubio 12 vjernika u Kabulu

Foto: Hina
 
DVANAEST osoba je ubijeno u petak nakon višesatnog napada naoružanih muškaraca na šijitsku džamiju u Kabulu, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova, a odgovornost za zločin preuzela je džihadistička Islamska država. 
 
Deset civila, jedan policajac i jedan pripadnik specijalnih službi ubijeni su u napadu, rekao je policijski glasnogovornik i precizirao da je napad završen predvečer u petak nakon nekoliko sati, prenosi agencija AFP. Time je broj mrtvih ispravljen jer su agencije prethodno javljale o najmanje 14 ubijenih civila, te dvojici poginulih policajaca.
 
Bombaš se raznio na vratima džamije pune vjernika
 
Organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napad na šijitsku džamiju u Kabulu, javila je njihova propaganda agencija džihadističke organizacije Amaq. Bombaš se raznio na vratima džamije te ubio čuvare na ulazu, a ostali napadači su ušli u džamiju punu vjernika okupljenih na molitvi u petak.
 
Za sada nije poznat broj vjernika koji su se nalazili unutar džamije u vrijeme napada, koji je izveden tri dana pošto je američki predsjednik Donald Trump najavio moguće jačanje američke vojne nazočnosti u Afganistanu.
 
Šijitska zajednica optužuje policiju da ih ne štiti
 
Sigurnosno stanje se zadnjih mjeseci u Kabulu bitno pogoršalo. U posljednjem velikom atentatu 24. srpnja u eksploziji automobila bombe ubijeno je najmanje 27 osoba, a više od 40 je ranjeno u četvrti u kojoj žive Hazari, zajednica šijitskog islama. Za taj napad odgovornost su preuzeli talibani.
 
Šijitska zajednica optužuje policiju da ih ne štiti. Džihadistička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za napad početkom kolovoza tijekom molitve u šijitskoj džamiji u Heratu kada su ubijene najmanje 33 osobe. 

Pročitajte više