Iskustvo bliske smrti povezano s razinom ugljičnog dioksida u krvi?



ISKUSTVO bliske smrti, koje su doživjeli pojedini pacijenti, moglo bi biti povezano s povećanom razinom ugljičnog dioksida u krvi, koji izaziva jednu vrstu halucinacija, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Mariboru.

Voditeljica istraživačkog tima, slovenska znanstvenica Zalika Klemenc Ketiš u publikaciji objavljenoj u sastavu Biomed Central indeksa, navodi kako su tražili znanstveno utemeljen dokaz koji bi mogao objasniti izjave nekih pacijenata, koji su doživljavali iskustva poput izlaska iz vlastitog tijela i ponovnog vraćanja u njega, jarkog svjetla ili lebdenja u prostoru.

Znanstvena ekipa podrobno je proučila ukupno 52 slučaja pacijenata koji su reanimacijom vraćeni u život. Iz te je grupe samo njih jedanaest opisalo iskustvo bliske smrti. Neki su od njih ispričali kako su imali osjećaj da u jednom trenutku imaju pravo izbora između života i smrti, a neki su pak u prijelomnom trenutku vidjeli liniju te su bili svjesni da, prijeđu li je, više neće biti među živima. Ispripovjedili su da su ipak svjesno odlučili ne prijeći liniju i ostati u ovom životu.



Brojka od 11 pacijenata s iskustvom bliske smrti u skladu je s ranije izračunatim statistikama koje pokazuju da između 11 i 23 posto osoba koje su preživjele srčani udar potvrde da su doživjeli iskustvo bliske smrti. Liječnici su stoga pregledali čitav niz faktora u potrazi za zajedničkim elementom koji povezuje te pacijente i po čemu se oni razlikuju od onih koji nisu iskusili taj fenomen, a također su preživjeli reanimaciju ili srčani udar. Otkrili su samo jedan element koji je povezivao "mistične" pacijente: povišenu razinu ugljičnog dioksida u krvi kratko nakon srčanog zastoja.

Klemenc Ketiš smatra da rezultat nije posve neočekivan, te je podsjetila da i ljudi koji odlaze na više nadmorske visine, gdje je postotak kisika izrazito smanjen, mogu iskusiti neke oblike halucinacija, a te halucinacije mogu biti jednake iskustvu bliskom smrti. Oni su ispričali da su čuli glasove, vidjeli jako svjetlo i slično.

Povišena razina ugljičnog dioksida u krvi uobičajena je kod pacijenata koji prežive srčani udar jer krvotok i disanje stanu kad srce prestane kucati, upozorava Klemenc Ketiš koja kaže kako bi razina ugljičnog dioksida mogla biti ključni faktor koji izaziva iskustvo blisko smrti, ali da ona ne mora biti i isključivi uzrok, niti može biti potpuno objašnjenje ovog fenomena.

Pročitajte više