ISLAND: GRIMSSON NA PUTU DA OSVOJI TREĆI PREDSJEDNIČKI MANDAT

Islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson po svemu sudeći osvojit će i treći četvorogodišnji mandat, pokazuju djelomični rezultati predsjedničkih izbora održanih u subotu.

Nakon prebrojavanja oko trećine glasačkih listića, Grimsson, koji je na vlasti od 1996. godine, uvjerljivo vodi s 85 posto glasova.

Prema prvim podacima, izbori su obilježeni rekordnim brojem praznih glasačkih listića, koji se po prvi put prebrojavaju. To se tumači kao prosvjedno glasovanje protiv izbora u zemlji, koju potresa najveća politička kriza od stjecanja neovisnosti prije 60 godina.

Grimssonovi protivnici uspjeli su uvjeriti oko 215 tisuća birača da ubace prazan glasački listić. Na dosadašnjim izborima takvih je listića bilo između jedan i dva posto.

Odbivši prošlog mjeseca potpisati zakon protiv koncentracije medija, Grimsson, koji pripada lijevom političkom spektru, navukao je na sebe bijes desnih stranaka iz vladine koalicije.

Ministri su osporavali predsjedniku pravo veta, koje je zapisano u ustavu, tvrdeći da bi to pravo trebalo biti samo teoretsko. Također su upozorili na mogućnost da predsjednička funkcija postane "politička i ideološka institucija".

(Hina) xsv

Pročitajte više