Islanđani žele u Europsku uniju

POVJERENIK za proširenje Europske unije Oli Rehn, kazao je kako bi Island mogao postati članicom Unije, ukoliko to poželi. "To je demokratska i europska zemlja, koja je već ispunila trećinu uvjeta za pristupanje EU", kazao je Rehn za AFP.

"To bi u stvarnosti značilo kako bi pregovori s tom zemljom, ukoliko ona zatraži kandidaturu za članstvo, bili kratki", naglasio je Rehn. Dodao je kako i od Hrvatske, koja je pregovore počela prije tri godine, očekuje da postane 28. članica Unije.

Einar Gudfinnsson, islandski ministar ribarstva kazao je kako bi sada moglo biti pravo vrijeme za novo otvaranje tog pitanja i pitanja povezanosti Islanda s EU, koja bi u trenutnoj financijskoj krizi, za tu državu bila u neku ruku spas.

"Svi znaju kako sam protiv ulaska Islanda u EU ali sada na to pitanje moramo gledati iz drugačije perspektive", rekao je Gudfinnsson. Čak 70 posto Islanđana podržava referendum o tom pitanju, pokazalo je najnovije istraživanje javnom mijenja. Polovica od te brojke podržala bi ulazak Islanda u EU.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više