Ispraćen ugledni Riječanin Maks Peč, preminuo na svoj 102. rođendan

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

UGLEDNI riječki građevinar, fotograf, sportski djelatnik i novinar Maks Peč, koji je preminuo na svoj 102. rođendan 13. siječnja, ispraćen je dnana riječkom groblju Kozala u najužem krugu obitelji i prijatelja.

Maks Peč, rođen je 1914. godine u Dugom Ratu, a odrastao je na Sušaku. Kao građevinski inženjer projektirao je i obnavljao sve mostove od Rijeke do Trsta, srušene ili oštećene u Drugom svjetskom ratu te vodio obnovu razrušene riječke luke. Bio je i profesor u Građevinskoj školi u Rijeci, tajnik plivačkog kluba Primorje, filatelist i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak.

Bavio se fotografijom te novinarstvom. Proteklih 40 godina redovito je objavljivao tekstove o riječkoj povijesti, prometu i građevnarstvu te osobna razmišljanja o raznim temama u mjesečniku za kršćansku kulturu Zvona.

Dobitnik je Nagrade grada Rijeke za životno djelo 2014. godine, uz fra Bonaventuru Dudu, a njemu najdraže odličje je bilo Ecclesia et Pontefice pape Ivana Pavla II.

Za njegov 100. rođendan u Muzeju grada Rijeke priređena je izložba njegovih fotografija iz fundusa muzeja te je objavljena knjiga "Maks Peč, radoznali promatrač" u izdanju Riječke nadbiskupije o njegovu životu i djelu.

Pročitajte više