Istanbul: Ministri Hrvatske, Albanije i Makedonije najavljuju dalju intenzivnu suradnju

MINISTRI vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije, zemalja aspiranata za članstvo u NATOu, najavili su u utorak u Istanbulu dalju "intenzivnu suradnju" i uzajamno pomaganje na putu u NATO, zahvalivši Savezu što je prepoznao njihov napredak i doprinos regionalnoj stabilnosti i suradnji, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Ministri Miomir Žužul, Kastriot Islami i Ilinka Mitreva potpisali su na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskoga vijeća - Euroatlantskog partnerskog vijeća zajedničku izjavu kojom potvrđuju "spremnost svojih zemalja da nastave davati i proširivati (...) puni učinkoviti doprinos NATO-ovoj politici, inicijativama, misijama i operacijama".

"Nastavit ćemo intenzivnu suradnju naših triju zemalja na svim važnim područjima, pomažući uzajamno jedni drugima na putu u NATO", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Prema završnom dokumentu dvodnevnoga summita NATO koji je u utorak završio u Istanbulu, Sjevernoatlantsko vijeće potvrdilo je NATO-ovu politiku otvorenih vrata u odnosu na te tri zemlje, uz najavu kontinuiranoga razmatranja procesa proširenja, a troje ministara u izjavi "ističe opredjeljenje za što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO-u, prema našim individualnim zaslugama" i najavljuje da će nastaviti s "neophodnim reformama za postizanje sve većeg stupnja ukupne kompatibilnosti i interoperabilnosti sa Savezom".

Ministri Hrvatske, ALbanije i Makedonije u zajedničkoj su izjavi "uvjereni da će (te zemlje) biti u stanju ispuniti kriterije poziva za početak pristupnih razgovora s NATO-om prije sljedećega sastanka na vrhu", kaže se u priopćenju.

Hrvatska, Albanija i Makedonija zemlje su NATO-ova Akcijskoga plana za članstvo i potpisnice Američko-jonske povelje, a od zemalja regije NATO-u se još nisu približile Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora.

"Suradnju u sklopu Američko-jadranske povelje", kaže se u izjavi, "smatramo važnim instrumentom za jačanje regionalne stabilnosti i blagostanja. Naš konačni zajednički cilj je integracija cijele regije u euroatlantske strukture. Snažno podupiremo i ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i Crnu Goru u nastojanjima da se čim prije pridruže euroatlantskim integracijama".

Pročitajte više