Istarska Hitna se oglasila o nesreći u Labinu: Mladi su dobili priliku za drugi život

Foto: NZHM Istra

NASTAVNI zavod za hitnu medicinu Istarske županije objavio je na svom Facebooku komentar na današnju nesreću u Labinu, u kojoj je ozlijeđeno 16 maturanata u prevrtanju traktora s prikolicom kojim su krenuli na proslavu svog posljednjeg dana nastave. 

Nema životno ugroženih, u pulsku bolnicu primljeno je 11 djevojaka i tri mladića te još dvoje u KBC Rijeka. Troje je teže ozlijeđeno, uključujući osobu s prijelomom ruke i gležnja. 

Iz istarske Hitne kažu da dvaput godišnje održavaju vježbu velike nesreće, ali danas su imali intervenciju na pravoj. Zahvalili su županu Borisu Miletiću i labinskom gradonačelniku Valteru Glavičiću, vatrogascima, policajcima i Stožeru. 

"Labinski maturanti, sudionici nesreće, danas su dobili drugu priliku za život"

"OVO NIJE VJEŽBA, ČUJETE ME, OVO NIJE VJEŽBA!

Tim se riječima danas medicinski dispečer našeg Zavoda morao obratiti timovima HMS prilikom upućivanja na veliku nesreću u Labinu. Dva puta godišnje održavamo vježbu velike nesreće (vrlo često možemo čuti komentar 'opet se igraju'), pa su na prvu djelatnici pomislili da se radi o vježbi.

No nažalost to nije bilo tako. Izlijetanje traktora s prikolicom, prevrtanje i pad u provaliju, ali nasreću, nije rezultiralo smrtnim ishodom. Labinski maturanti, sudionici nesreće, danas su dobili drugu priliku za život.

Po dojavi na telefon 194 upućeno je 5 timova hitne medicinske službe i 4 tima Ssužbe sanitetskog prijevoza (2 tima su naknadno opozvana) kao i specijalno vozilo za velike nesreće (nedavno nabavljeno zahvaljujući EU projektu MAX AID) namijenjeno kao potpora redovnim timovima. Nabava ovog vozila već se isplatila! Nikad ne znate kad će vam trebati hitna medicinska služba. Isplati se ulagati u ovu važnu službu.

"Hitna je profesija koja se živi, a ljudski život nema cijenu"

Zahvaljujemo se županu Istarskom Boris Miletić i gradonačelniku Labinskom, Valter Glavičić što su dolaskom izrazili podršku svojim sugrađanima i žurnim službama.

Hvala kolegama vatrogascima, policajcima i stožeru civilne zaštite IŽ na dobroj suradnji. Bravo za dobro riješenu intervenciju svim djelatnicima hitne medicinske službe i službe sanitetskog prijevoza, hvala svim kolegama koji su se odazvali pozivu humanosti i u svoje slobodno vrijeme, od kuće, pojurili u pomoć ljudima u nevolji.

Hitna je profesija koja se živi, a ljudski život nema cijenu: zato nam niti jedna od mnoštva naših edukacijskih vježbi nije teška. Učenje, edukacija i vježba ključ su uspjeha. Samo zajedničkim snagama možemo nadvladati sve nedaće. Današnja intervencija odvijala se kao i na vježbama, istarski (nemamo podjele terena), timski uigrano, dobro i profesionalno (poznata je naša parola "Vježbom do savršenstva"), a sve to daje dodatnoj sigurnosti našim građanima zbog kojih smo tu", stoji u njihovoj objavi.

Traktorom upravljala maloljetna osoba

Uzrok nesreće još se utvrđuje, no do nje je navodno došlo zbog otkazivanja kočnica na nizbrdici.

Kako se doznaje, traktorom je upravljala maloljetna osoba. Na teren su odmah stigli vatrogasci, policija i Hitna pomoć s pet vozila.

Očevid je još uvijek u tijeku dok vučna služba izvlači traktor i prikolicu iz provalije. 

Pročitajte više