Istarski antifašisti ogorčeni na film "Srce u bunaru"

TAJNIK Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Tomislav Ravnić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli kazao da u antifašističkom ratu prije 60 godina u Istri "nije bilo organizirana zločina kako to filmom "Srce u bunaru" (Il cuore nel pozzo), koji talijanska državna televizije RAI najavljuje prikazati 6. i 7. veljače, žele pokazati neofašisti i talijanska desnica".

Film bi se trebao prikazati, rečeno je, u povodu 10. veljače, Dana sjećanja na egzodus 350 tisuća Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije te 17 tisuća žrtava fojba.

Po njegovim riječima taj film redatelja Alberta Negrina u produkciji RAI-a iskrivljen je i lažan prikaz antifašističke narodnooslobodilačke borbe, u kojem se, kako je rekao, "Slaveni prikazuju kao genocidan narod a Talijani kao žrtve slavenskog ekspanzionizma".

"Radi se očito o tendencioznu prevrtanju činjenica i pokušaju revizije povijesti s ciljem prikrivanja fašističkih nasilja i odgovornosti", kazao je tajnik Saveza istarskih antifašista Tomislav Ravnić. Dodao je kako u svakom ratu ima zločina i civilnih nevinih žrtava, no da su u Narodnooslobodilačkom ratu takve žrtve u Istri bile samo plod mogućih pojedinačnih osveta, a nikako organiziranih akcija.

Upravo se zato istarski antifašisti oštro protive i odlučno prosvjeduju protiv prikazivanja, kako su danas istaknuli, "toga filmskog pamfleta koji grubo vrijeđa istarski narod, i koji je politička provokacija usmjerena na hrvatsku državu".

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Miljenko Benčić naglasio je kako partizanski pokret nije imao nikakva razloga ubijati nevine ljude niti je to činio, za razliku od nacifašizma koji je, kako je rekao, "zločin imao u ideologiji i programu provodeći rasističke zakone i genocid nad cijelim narodnim skupinama".

"Odlučno odbijamo bilo kakvo izjednačivanje krivnje agresora i žrtve, što je nemoralno i neprihvatljivo zbog fašizma kao zločinačke ideologije i antifašizma kao reakcije i otpora cjelokupnoga demokratskog slobodarskog svijeta", zaključio je Benčić. Dodao je da su po dosadašnjim istraživanjima hrvatskih povjesničara u fojbe bačena 284 fašista, a ne, kako tvrde talijanski izvori, nekoliko tisuća.

Da bi pokazali zločine koji su počinili talijanski fašisti u vrijeme II. svjetskog rata u Hrvatskoj i Sloveniji, istarski antifašisti danas su prvi put u Hrvatskoj prikazali dokumentarni film "Fašističko nasljeđe" u proizvodnji britanskog BBC-a.

Pročitajte više