Istarski ribari traže susret s premijerom Sanaderom

POTAKNUTI neslužbenim novinskim najavama o mogućim ustupcima hrvatske Vlade Sloveniji, Izvršni odbor Sekcije ribara pri Udruženju obrtnika Bujštine na sinoćnjoj je sjednici zaključio da se njihovi predstavnici trebaju sastati s premijerom Ivom Sanaderom ili ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom kako bi se izbjegli mogući nesporazumi i, kako se navodi u današnjem priopćenju, i izgredi na moru.

Obrazloživši priopćenje, Željko Majdenić, predsjednik Sekcije ribara je u izjavi za Hinu rekao kako ribari Bujštine žele točno znati što nova Vlada kani učiniti u vezi sa Savudrijskom valom, t.j. hrvatskim dijelom Piranskog zaljeva. S tim u vezi Majednić spominje pisanje o mogućim ustupcima Hrvatske Sloveniji, da se hrvatske vode širom otvore slovenskim plovilima i ribarima s mogućnošću davanja koncesije slovenskim ribarima.

Ako se neslužbene najave pokažu točnima, ribari će se usprotiviti provedbi tih ustupaka jer je riječ o egzistenciji ribara i njihovih obitelji te svih Istrana", kazao je Majdenić. Stoga on inzistira da premijer Sanader ili ministar Žužul što prije omoguće razgovor s ribarima o Vladinim nakanama "o kojima ovisi egzistencija istarskih ribara."


Pročitajte više