Istarski vatrogasci: Ne izlazite van zbog požara u Sloveniji

Foto: Ministarstvo za obrambo/Twitter

ZBOG velikog požara koji bjesni u susjednoj Sloveniji i Italiji, umaški i porečki vatrogasci su na svojim mrežnim stranicama pozvali građane, a posebno kronične i plućne bolesnike te starije sugrađane, da se strpe i ne izlaze van ako to zaista nije nužno.

"S obzirom na to da je od sinoć gotovo čitavo područje Bujštine prekriveno dimom koji je uzrokovao požar u Sloveniji i Italiji, molimo naše sugrađane posebno one koji imaju problema s disanjem, astmatičare, kronične bolesnike i starije sugrađane da se ne izlažu nepotrebno te se pokušaju strpjeti i ne izlaziti ako to zaista nije nužno", poručuju iz javnih vatrogasnih postrojbi Umaga i Poreča.

Naglašavaju kako je zrak prilično zagađen te bi uz ove temperature mogao uzrokovati respiratorne smetnje.

Dim se proširio i do Poreštine

Naveli su da stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama (djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta), da smanje fizičke aktivnostima na otvorenome, a to se preporučuje i zbog trenutno vrlo visokih temperatura i pojačanog indeksa UV-zračenja.

Požar u Sloveniji i Italiji uzrok je velikoj količini dima koji se proširio i do Poreštine. 

"Molimo naše sugrađane, posebno starije i bolesne, da se strpe i ne izlaze ako nije nužno. Pozivamo građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti", poručili su porečki vatrogasci te podsjetili građane na zabranu spaljivanja, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka, kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

Pročitajte više