Istekao prekid vatre u Ugandi

PREKID vatre u između vlade i pobunjenika u Ugandi u ponoć je istekao, a nijedna strana ga ne želi obnoviti, što gura državu koja je već 20 godina razdirana krvavim građanskim ratom na korak do novog sukoba, budući da su obje strane najavile da će odgovoriti na napade.

U tih 20 godina sukoba vladinih snaga i pobunjeničke grupe Gospodnja vojska otpora (GVO) stradalo je oko 20 000 ljudi, a njih 1,6 milijuna je protjerano ili izbjeglo iz domova. Nakon što su prošlog ljeta počeli pregovori vlade i GVO, oko 230 000 ljudi se vratilo kućama, ali pitanje je hoće li i oni ostati tamo nakon što istekne primirje.

Pregovori, koji su vođeni u Sudanu, vrlo su brzo naletjeli na zid, jer se nije moglo dogovoriti oko nekih bitnih pitanja. Možda glavni problem cijele stvari je optužnica Međunarodnog kaznenog suda protiv vođe GVO-a Josepha Konya i trojice njegovih najbližih suradnika za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva. GVO traži da  se ta optužnica odbaci. Prije skoro dva mjeseca je sudanski predsjednik rekao da GVO više nije dobrodošla u Sudanu. Pobunjenici su nakon toga odbili pregovarati u toj državi, ali ih nijedna druga afrička država ne želi primiti. Može se reći da su ti pregovori završeni.

"Nećemo obnavljati sporazum o prekidu vatre zato što trenutno nema mirovnih pregovora. Ali, ako nas napadnu, uzvratit ćemo i nastaviti s borbom. Mi želimo pregovarat s vladom, ali ako Museveni (predsjednik Ugande, op. red.) odbije razgovor, vratit ćemo se borbama", kaže jedan od zapovjednika GVO-a.

Vladini izvori kažu kako su se pobunjeničke snage maknule iz dva područja gdje su se po mirovnom dogovoru povukle, tako da sve u Ugandi, unatoč još nekim zadnjim naporima da se ožive pregovori, najavljuje nastavak rata.

J.D.

Pročitajte više