Istočno krilo NATO-a: Želimo da Ukrajina pristupi savezu kada to dopuste okolnosti

Foto: EPA

ZEMLJE članice istočnog krila NATO-a očekuju da će summit saveza u Vilniusu u srpnju postaviti Ukrajinu na jasniji put prema članstvu kad rat s Rusijom završi, objavljeno je danas na summitu istočnih članica u Bratislavi. NATO saveznici su se prepirali po pitanju brzine eventualnog pristupa Ukrajine NATO-u, a sam Kijev priznaje da do toga ne može doći dok rat s Rusijom ne završi.

Predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s europskim čelnicima prošli tjedan u Moldaviji te je pozvao NATO da obeća sigurnosne garancije ako članstvo još nije moguće. Predsjednici istočnih zemalja NATO saveza, od kojih većina graniči s Ukrajinom ili Rusijom, sastali su se danas s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom u znak daljnje podrške Ukrajini u približavanju NATO-u.

"Učvršćujemo odnose s Ukrajinom u smislu konkretne praktične pomoći, ali i u zbližavanju odnosa s Ukrajinom", rekla je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, domaćica summita, na konferenciji za medije. "Ne smatramo ovo širenjem ili zadiranjem NATO-a prema Rusiji", dodala je, rekavši da će inzistirati na davanju garancija NATO članicama da Rusija neće apsorbirati zemlje na svojim granicama.

Moguća konfrontacija s Rusijom

Zemlje na istočnom krilu NATO-a, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka - još poznate kao Bukureštanska devetorka - najgorljivije podržavaju Ukrajinu. Neke NATO članice, međutim, boje se da bi nagli korak mogao dovesti savez bliže izravnoj konfrontaciji s Rusijom, a mađarska predsjednica Katalin Novak upozorila je protiv davanja "nerealnih obećanja".

"Očekujemo da ćemo u Vilniusu podići na novu razinu naše odnose s Ukrajinom i pokrenuti novu političku stazu koja će voditi do ukrajinskog članstva u NATO, jednom kad to uvjeti dopuste", priopćila je Bukureštanska devetorka.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, koji će biti domaćin summita u Vilniusu, rekao je novinarima da dok devet zemalja jedinstveno podupire ukrajinsko članstvo u NATO-u, dobivanje podrške od drugih NATO saveznika je "problematično". "Još uvijek ne vidimo u kojem će smjeru ovo otići", rekao je.

"Tijekom nadolazećih tjedana moramo pronaći način da učinimo veliki korak naprijed i da ne razočaramo Ukrajinu i njezine pristaše." "Neće biti dovoljno još jednom ponoviti da su vrata NATO-a otvorena", dodao je.

Pročitajte više