Istok Splita ogorčen: U Stobreču dobili žalo, a ne sol, na Šinama se osam dana gušili u smeću?!

ISTOK Splita koji se želi izdvojiti i formirati posebnu administrativnu jedinicu, loše je prošao tijekom snježne katastrofe. Grad Split (ponovno) je na njih zaboravio.

Predsjednica Mjesnog odbora Stobreč Sandra Parlov požalila se Indexu kako su umjesto naručene soli, dobili žalo.

U kvartu zamjenice Visković bolji tretman?!

"Organizirali smo prijevoz s jednim privatnim poduzetnikom za 350 kuna. Dobili smo sipinu, mješavinu s vrlo malo soli i žalom, premda Grad Split tvrdi da ima soli u dovoljnoj količini. Doznali smo kako je u Gradskom kotaru Sirobuja, inače, mjestu stanovanja naše dogradonačelnice Visković, uredno dopremljena 100-postotna sol, i to ju je dovezao sam Cestar, dok smo se ostali morali sami snalaziti. Pitam hoće li i oni platiti dovoz soli, kao i Mjesni odbor Stobreča? Ne čudi nas da je čistač snijega tamo prvo zagazio na istoku Grada, te da je Čistoća ispraznila svoj prvi kontejner", kazala nam je Parlov.

Nakon što se pročulo da se Stobreč buni, javili su im se iz Cestara i najavili da će donijeti dvije tone soli.

"Mi to nismo tražili, ali evo, sad nose. Gospodo, što ću sad sa onim žalom, pardon, sipinom, i tko će mi nadoknaditi 350 kuna za prijevoz? Za to smo mogli sami kupiti nešto soli", kaže Parlov. 

Grad Split traži da kotarevi i odbori za jedan dan nabave opremu i materijal?!

Nakon što je gradska vlast potpuno kapitulirala u prvom naletu snijega, trgnuli su se i izdali kotarevima i odborima naputak što da se radi u slučaju nepogode. Dopis nosi nadnevak 9. veljače. i izdan je svega dan uoči nove snježne oluje koja je sinoć zadesila šire splitsko područje.

"Dano nam je na znanje da moramo dežurati u uredima 24 sata i da se u roku od par sati moramo pozabaviti materijalom i opremom. Naša sredstva su 125 tisuća kuna godišnje i za svaki račun, odnosno, kupovinu, moramo uzeti predračun kojeg odobre gradske službe za financije, nakon čega one puste novac na naplatu pa tek onda mi možemo preuzeti robu. Mislite da će snijeg pričekati tako brzu gradsku birokraciju? O kakvom oni alatu uopće pričaju kada se zna da nijedan kotar ili odbor nema nikakav alat za snijeg. Mi kosimo travu, imamo trimer. Može li to pomoći? Ili da uzmemo grablje i prskalicu za zalijevanje zelenila? Hoće li u Gradu Splitu zbrojiti sve ljude koje su im mjesni odbori i kotarevi poslali pa će se pohvaliti kako su oni to sve organizirali i reći kako nije istina da su u zoni sumraka?! Što imamo, ništa. Što nam treba, sve!", žali se Parlov.

Nitko nije nazvao

Postavlja pitanje i gradskim vijećnicima koji, kako kaže, nikada nisu postavljali pitanja oko organizacije u slučaju kriznih situacija. "Koliko se novca izdvaja za krizne situacije? Kojim sredstvima, materijalom, ljudstvom raspolaže Grad? Ako nam se ovakva situacija događa zbog snijega, Bože moj, sačuvaj nas od potresa ili poplave, dok je ovakvo vodstvo u Gradu", kazala je Parlov. 

Tvrdi da do dopisa od 9. veljače, nikada nisu dobili niti jedan službeni naputak o ponašanju i aktivnostima koje bi Grad Split trebao provoditi u ovako ekstremnim okolnostima. "Nitko iz Grada nije nazvao da nas pita kako je u Stobreču, iako smo samoinicijativno poslali izvješće s terena. Mjesni odbori sami su se organizirali u čišćenju snijega, što je nama u Stobreču bilo puno lakše jer kuće imaju okućnice pa tako i lopate", kaže Parlov.

Na Šinama se osam dana gušili u smeću

Nezadovoljni su i na Šinama. Predsjednik Gradskog kotara Petar Mihanović reagirao je zbog tvrdnji direktorice Čistoće Ljubice Vrdoljak, koja je proteklih dana nastojala uvjeriti javnost kako su njeni djelatnici spremno čistili.  

Na Šinama smeće nije čišćeno punih osam dana, tvrdi predsjednik kotara. "To se dogodilo unatoč tome što su pristupne ceste bile očišćene u utorak, 7. veljače. Mislim da je bespredmetno govoriti da se većina tog smeća nalazi ispred zgrade u kojoj su smještene zdravstvene ustanove kojima gravitira 10 tisuća stanovnika. Otišao sam do garaže Čistoće na Karepovcu i tamo prebrojio 24 kamiona. Bili su uredno posloženih, što je za svaku pohvalu, ali problem je u tome što je to bilo u 15.30 sati, dan je bio sunčan, a ulice prohodne", kaže Mihanović, koji napominje da izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere. 

Pročitajte više