Istra želi privući zdravstvene radnike. Nudi smještaj, naknadu za kupnju stana...

Ilustracija: Pixsell/Srecko Niketic

Istarska županija odlučila je u proračunu za ovu godinu osigurati financijska sredstva za program mjera za zadržavanje i privlačenje kadrova u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama, najavio je danas istarski župan Boris Miletić. Ustvrdivši kako je problem nedostatka zdravstvenog kadra u zdravstvu i socijalnoj skrbi gorući problem u državi, Miletić je rekao da u Istri žele poslati jasnu poruku djelatnicima u zdravstvu da brinu o njima te privući deficitarna zanimanja.

Mogućnost dodatne zarade

Mjere obuhvaćaju devet zdravstvenih i socijalnih ustanova čiji je osnivač županija, no dvije mjere se odnose i na pulsku bolnicu koja od 1. siječnja prelazi pod ingerenciju države. Riječ je o financijskim mjerama, ali i drugim oblicima pogodnostima, njih ukupno 24, a danas je predstavljeno prvih pet, u vrijednosti 1.5 milijuna eura.

"Pokrenuli smo i Burzu zdravstvenih radnika, koja je pokazala uspjeh u prošloj godini jer se djelatnicima, koji su to željeli, omogućilo da dodatno rade i zarade u drugim ustanovama čiji smo osnivači", kazao je Miletić.

Osiguran smještaj, naknada za kupnju stana...

Znajući da je upravo stambeno pitanje jedna od većih tema kada govorimo o privlačenju kadra, novost u ovogodišnjem u ovogodišnjem proračunu su tri milijuna eura za rekonstrukciju djela zgrade u sklopu nekadašnje Mornaričke bolnice za smještaj medicinskog osoblja, u kojoj je biti uređena 24 stana, kazao je.

Predstavljene mjere odnose se na sufinanciranje troškova stanovanja, jednokratnu naknadu za kupnju prvog stana ili kupnju odnosno izgradnju kuće, financijski bonus vjernosti poslodavcu e financijski bonus dobrodošlice te naknadu za pojačani rad u turističkoj sezoni, navela je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić.

"Ideja je održivi javni zdravstveni i socijalni sustav, odnosno kako da budemo konkurentni privatnom sektoru i zadržimo i privučemo kadar. Doslovno se borimo da održimo javni zdravstveni i socijalni sustav. Da bi pacijent dobio tu uslugu moramo imati ljude jer oni su osnova" , kazala je Antić

Pročitajte više