Istraga protiv Đapića zbog objave imena zaštićenih svjedoka

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt potvrdila je informaciju da je Međunarodni sud u Haagu putem svojeg predstavnika Thomasa Osoria reagirao povodom objavljivanja imena zaštićenih svjedoka u slučaju zločina počinjenih nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Škare-Ožbolt je rekla da je zbog objavljivanja imena, koja je 30. studenog u javnost dao osječki gradonačelnik i predsjednik HSP-a Anto Đapić, Državno odvjetništvo "pozvano na djelovanje".

Tako je Škare-Ožbolt potvrdila da Državno odvjetništvo istražuje kako je predsjednik HSP-a i gradonačelnik Osijeka Anto Đapić došao do imena zaštićenih svjedoka haškog suda. Riječ je o  svjedocima tajnog identiteta koji su trebali svjedočiti o ubijanju srpskih civila, o čemu se u Osijeku već mjesecima vodi intenzivna istraga.

No, postavlja se pitanje zbog čega je uopće bila potrebna intervencija Haškog suda nakon što je Đapić u javnost dao imena zaštićenih svjedoka, budući da se radi o nečemu što bi trebalo istražiti neovisno o Haagu.

Prema neslužbenim informacijama, dio svjedoka je nakon objave imena odustao od svjedočanja zbog čega ICTY želi doznati kako je došlo do "curenja" popisa imena koje je Đapić objavio. ICTY bi zbog toga Hrvatskoj mogao odbiti prebacivanje slučaja Ademi - Norac hrvatskom pravosuđu, no Škare-Ožbolt se nada da do toga ipak neće doći.

"Nadam se da će ova cijela priča završiti na ovom incidentu, tako bih to nazvala, i da neće dovesti u pitanje ovo već završeno prebacivanje slučaja Ademi-Norac (hrvatskom pravosuđu)." - rekla je Škare Ožbolt.

Ministrica je rekla da je Državno odvjetništvo "već pozvano na djelovanje", te da će, kada dobije izvještaj o rezultatima istrage, ona o tome obavijestiti Haški sud.

Nedavno je u medijima objavljena informacija da je ministrica Škare Ožbolt iz Haaga "dobila pismo u kojem se izražava zabrinutost zato što u Hrvatskoj ne funkcionira institut zaštite svjedoka".

Upitana o čemu je riječ u pismu, ministrica je rekla: "Ja nisam vidjela nikakvo pismo. Samo sam primila predstavnika Haaškog suda Thomasa Osoria, koji me je izvijestio o činjenici da se objavljuju imena zaštićenih svjedoka."

Osječki gradonačelnik Đapić je subotu navečer RTL televiziji kazao kako njegov potez nema nikakvog utjecaja na slučaj Osijek, te je popis imena objavio jedino zbog toga da se dozna istina o događajima iz 1991. godine, te zato da Osijek prestane biti grad slučaj.

Na konstataciju ministrice Škare Ožbolt o istrazi Državnog odvjetništva, Đapić je odgovorio da bi bolje bilo da je ministrica reagirala onda kada je Branimir Glavaš bio prozvan za ubojstva srpskih civila, jer je, kako je rekao, svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

Na novinarsko pitanje je li čula za inicijativu odvjetnika generala Ante Gotovine, koji su predložili osnutak fonda za prikupljanje pomoći za njegovu obranu, a sve što ostane išlo bi u humanitarne svrhe, ministrica pravosuđa rekla je da je to očito njihova inicijativa i "neka tako ostane".

Na pitanje je li bila upoznata s činjenicom da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 30. rujna došla u Zagreb, a 29. rujna je znala da je general Gotovina na Kanarima, Vesna Škare Ožbolt je odgovorila kako nije bila upoznata, niti misli da je trebala biti budući da su sve akcije vezane za istrage u ovlasti drugih tijela u zemlji.

Pročitajte više