INDEX ISTRAGE: UHLJEBARIJ

Istražili smo imovinu 40 šefova državnih tvrtki. Skrivaju plaće, nagrade i kuće

Foto: Index

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca.
Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate u nastavcima objavljujemo u Uhljebariju.

Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama. To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

Lukša Novak, Zračna luka Split

> UHLJEBARIJ Splitski aerodrom ženi posudio milijun kuna. Direktorovoj ženi

Direktor Zračne luke Split 10 godina nije unosio promjene u imovinsku karticu. Zračna luka Split njegovoj je supruzi dala pozajmicu od 1.1 milijun kuna, kojom je obnovio obiteljsku kuću u Kaštel Lukšiću.

ŠTO JE PODUZETO?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da će Državnom odvjetništvu proslijediti slučaj direktora Zračne luke Split Lukše Novaka koji je od te tvrtke 2008. dobio stambeni kredit od 1.1 milijun kuna.  

Izvjestiteljica u tom predmetu Nataša Novaković rekla je da se Povjerenstvo ne može time baviti jer je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa donesen 2011., ali će ga proslijediti DORH-u kako bi se vidjelo je li počinjeno neko kazneno djelo.

Ustvrdila je kako je vrlo neobična situacija da državna tvrtka daje kredit svom zaposleniku, ali i drugim zaposlenicima, koji su dobivali kredite od 6000 kuna.

Mate Botica, Odašiljači i veze

Kod čelnika Odašiljača i veza pronašli smo sporni ugovor s HT-om. Baš na njegovoj parceli nalazi se objekt Hrvatskog telekoma (HT) za potrebe SP GSM OP Babino Brdo - UPS Blinja, odnosno za potrebe pokrivanja signala na tom području.

HT mu je godinama isplaćivao novac za najam te parcele. Botica je bivši obavještajac, bio je šef Operativnog tehničkog centra (OTC), institucije koja je zadužena za sva tehnička prisluškivanja u državi, no morao je otići s tog mjesta zbog afere s nezakonitim curenjem ispisa telefonskih poziva, i to 2013. godine. Tvrtka kojom upravlja zadužena je za prijenos i odašiljanje radijskih i televizijskih programa, za što širom Hrvatske ima ukupno 242 odašiljačke lokacije s tornjevima i antenama za sve tehnologije.

ŠTO JE PODUZETO?

Od mjerodavnih institucija nitko za sada nije pokazao interes za istraživanje poslovnog odnosa bivšeg obavještajca, danas šefa OiV-a, s HT-om.

Ivica Arar, Plinacro

Kod čelnika Plinacroa Ivice Arara, kojeg je postavio tadašnji ministar Goran Marić, pronašli smo spornu pozajmicu od 120 tisuća kuna, koja nije bila prijavljena u imovinskoj kartici.

Od imovine Arar je prijavio tri stana. Dva stana su u Zagrebu, jedan od 76.42 kvadrata, procijenjen na 1.1 milijun kuna, a drugi od 53.09 kvadrata, vrijedan 750 tisuća kuna, kupljen bez kredita. Bez kredita krajem prošle godine kupio je i Audi vrijedan 190.000 kuna.

ŠTO JE PODUZETO?

Araru je produžen mandat, a pozajmica je prijavljena u imovinskoj kartici.

Daria Krstičević, Plinacro

Krstičević je bila na čelu Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, gdje je zaposlena Ararova supruga, da bi došla, na prijedlog vlade i bez natječaja, u Upravu Plinacroa. Iz Plinacroa su objašnjavali da im treba baš Krstičević jer ima - diplomatske kontakte.

Istražujući imovinu ove članice Uprave, primijetili smo kako nije pravilno upisala zabilježbu kredita kod RBA banke od pola milijuna kuna.

ŠTO JE PODUZETO?

Ispravljena imovinska kartica.

Saša Bilić, Apis IT

> UHLJEBARIJ Bogatstvo šefova Apisa: Vila bez dozvole, hrpa stanova, milijunske štednje

Kako smo istražili, Bilić posjeduje četiri stana, poslovni prostor te vikendicu. Predsjednik Uprave je na početku mandata prijavio plaću od 18 tisuća kuna, no ona sada iznosi više od 23 tisuće kuna. Članovi Uprave primali su još, osim nagrade za rad, i božićnice, regres, darove za dijete, naknade za Uskrs te jubilarne naknade, na što nemaju pravo.

ŠTO JE PODUZETO?

Pokrenut je postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Saše Bilića jer je istovremeno primao plaću za obnašanje dužnosti te nagrade za radne rezultate u 2017., 2018. i 2019. godini, na što nije imao pravo.

Ispravljena kvadratura vikendice u imovinskoj kartici.

Vlado Rendulić, Apis IT

Dok je Rendulić bio u MORH-u, 2011. godine, otkrilo se kako prima dvije plaće. Te godine bio je u Upravi državnog Pletera, a smijenio ga je bivši ministar Ante Kotromanović. Iako se mislilo da je njegova karijera u državnim tvrtkama gotova, posebno nakon partnerstva s Josipom Klemmom u jednoj tvrtki, na iznenađenje mnogih, opet se zapošljava u državnoj tvrtki.  

Rendulić, koji inače ima diplomu novinara temeljem doškolovanja, u državnu IT tvrtku Apis ulazi krajem 2014. godine, i to u Odjel poslovne sigurnosti, gdje je vrlo brzo postao direktor. Vlada ga je na kraju, bez natječaja, postavila u Upravu Apisa 2017. godine.

ŠTO JE PODUZETO?

Kod Vlade Rendulića, člana Uprave Apisa i bivšeg poslovnog partnera Josipa Klemma, pronašli smo nesrazmjer u kvadraturi prijavljenih nekretnina, koji je ispravio nakon našeg upita.

Isto tako, pronašli smo mu vilu bez papira. Kako nam je rekao dužnosnik Rendulić, "u tijeku je upis".

Protiv Rendulića također je pokrenut postupak jer je uz plaću primao i naknade na koje nema pravo.

Ivana Gudelj Tičak, Apis IT

Ivani Gudelj Tičak, članici Uprave, pronašli smo luksuzni stan na Srebrnjaku od 2.1 milijun kuna. Otkrili smo i kako Gudelj Tičak troši gotovo polovicu svoje plaće na kredite. Plaća joj iznosi 23 tisuće kuna.

ŠTO JE PODUZETO?

I protiv Gudelj Tičak pokrenut je postupak jer je, uz redovnu plaću, primala naknade od tvrtke na koje nije imala pravo

Miro Škrgatić, Autocesta Rijeka-Zagreb

Škrgatić je član HDZ-a i diplomirani inženjer arhitekture. Gotovo cijeli svoj radni vijek vezan je uz politiku. Ima stan od 83 kvadrata, dvije garaže, apartman u Pakoštanima i građevinsko zemljište u Karlovcu od 1400 kvadrata.  

ŠTO JE PODUZETO?

U vrijeme kada smo radili istraživanje, tadašnji predsjednik Uprave Škrgatić je imao prijavljenu plaću od 18.924,80 kuna, no znali smo da je njegova plaća puno veća. Nakon našeg upita ispravljena je na 21.190 kuna.

Tomislav Tkalčić, Autocesta Rijeka-Zagreb

Tkalčić posjeduje stan u Zagrebu od 83 kvadrata koji je procijenio na gotovo milijun kuna, tu je apartman u Diklu od 173 kvadrata, procijenjen na 685 tisuća kuna. Zanimljivo je kako je u imovinskoj kartici, na početku našeg istraživanja, stajalo kako ima 53 kvadrata, no nedavno je promijenjena kvadratura na 173 kvadrata. Procijenjena vrijednost ostala je ista. Tkalčić u Varaždinu ima kuću s okućnicom, procijenjenu na 1.1 milijun kuna, a kuća ima 244 kvadrata. Tkalčić je u imovinskoj kartici prijavio dva automobila i jedan motocikl te štednju od 810 tisuća kuna sa suprugom, kao i vlastitu štednju od 80 tisuća kuna. Nema kredita.

ŠTO JE PODUZETO?

Ažurirana je imovinska kartica. Prijavio je članstvo u dvije udruge, i to u Hrvatskoj udruzi za upravljanje projektima te Hrvatskoj udruzi koncesionara za autoceste s naplatom cestarine u kojoj je član Uprave. Ispravljena je vrijednost apartmana u Diklu.

Vlado Bagarić, Hrvatska kontrola zračne plovidbe

> UHLJEBARIJ Šef Kontrole zračne plovidbe taji plaću i nagrade, pogledajte mu "klijet"

Čelnik Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić ne želi reći kolika mu je trenutno plaća. Nije unosio izmjene u imovinsku karticu. Primao je i bogate godišnje nagrade od tvrtke u kojoj je direktor, a ne želi reći o kojem se iznosu radi. Pronašli smo mu i nekretninu koja nema potrebne papire. U zemljišniku piše da se radi o vinogradarskoj klijeti, no uvjerili smo se kako nije riječ baš o klijeti.

ŠTO JE PODUZETO?  

Nakon što smo se pozabavili Bagarićem, bio je primoran ažurirati imovinsku karticu pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Bagarić je tako prijavio da njegova plaća u 2021. godini iznosi 31.614 kuna, što je za deset tisuća kuna više od 2017. godine, kada je započeo mandat.

Kao što smo i pretpostavili, to nije sve. Uz plaću od preko 30.000 kuna, Bagarić mjesečno prima i 5058 kuna mirovine temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima. No ni to nije sve. Imali smo pouzdanu informaciju kako Bagarić prima i godišnje stimulacije, što su nam iz HKZP-a i potvrdili, no nisu nam htjeli dati iznose.

Bagarić je prijavio da je u 2018. godini primio 134.296,28 kuna stimulacije, a za 2019. godinu 166.966,83 kune stimulacije. Bagarić je, podsjetimo, morao otići iz MORH-a 2011. godine nakon što je Povjerenstvo tog Ministarstva utvrdilo da je zapovjedno odgovoran za pad dvaju MiG-ova u rujnu 2010. godine.  

Ivica Grebenar, Zrakoplovno-tehnički centar

Ivica Grebenar bivša je djelatna osoba u MORH-u iz kojeg je izašao 2018. godine, a bio je dio radne skupine za nabavku višenamjenskog ratnog zrakoplova koja se proslavila neuspješnom nabavkom starih izraelskih F-16 zrakoplova.

Čelnik tvrtke Ivica Grebenar od 2018. nije ažurirao svoju imovinsku karticu. Posebno onaj dio s plaćom. Isto tako, pronašli smo kako je kredit vratio pet godina prije, no nije htio razgovarati o tome kako mu je to pošlo za rukom.

ŠTO JE PODUZETO?

Ništa. Imovinska kartica i dalje nije ažurirana niti smo dobili pojašnjenja vezano za kredit.

Zdravko Klanac, Zrakoplovno-tehnički centar

Kod Zdravka Klanca, člana Uprave, našli smo 3 stana, i to po jedan u Splitu, Zadru i Zagrebu, te tri kuće, vinograde i ostale nekretnine. Bio je čelnik VSOA-e, i to u vrijeme sumnjivog remonta MiG-ova.

ŠTO JE PODUZETO?

Ažurirana je imovinska kartica, upisan je još jedan stan, kupljen prošle godine.

Boris Abramović, Hrvatski operator tržišta energije (HROTE)

Čelnik Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) prima plaću od 24.052 kune, ima stan od 92 kvadrata, vrijedan 1.3 milijuna kuna, i ušteđevinu od 2.8 milijuna kuna.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza

Ukić je cijeli poslovni vijek u željezničkom sektoru, ima vikendicu u Pirovcu, kuću u Zagrebu, oranice i gospodarski objekt u Pavličanima. Ukić je prijavio OPG, a dobio je već jednu potporu, i to od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u iznosu od 3500 kuna. Kako smo provjerili, košnice se nalaze na njegovom imanju u Pavličanima.

Samo dvije godine nakon kupovine imanja Ukić je prijavio prihod od poljoprivredne djelatnosti u visini od 70 tisuća kuna. Proizvodi med.

ŠTO JE PODUZETO?

Ažurirana je imovinska kartica te je unesena stvarna plaća koja iznosi 24.567,63 kuna.

Mladen Lugarić, član Uprave HŽ Putničkog prijevoza

Lugarić posjeduje kuću s okućnicom u Zagrebu od 655 kvadrata, procijenjenu na dva milijuna kuna, stan u Zagrebu od 33 kvadrata, procijenjen na 375 tisuća kuna, vikendicu sa zemljištem od 739 kvadrata u zagrebačkim Remetama te kuću u Maslenici od 210 kvadrata, procijenjenu na 700 tisuća kuna. U garaži su mu Toyota C-HR iz 2017. godine i VW Polo.

Istraživali smo njegovu kuću u Maslenici, da bi nam Lugarić rekao da je kod prijave te kuće pogriješio i naziv ulice i kućni broj.

ŠTO JE PODUZETO?

Ažuriran iznos plaće u imovinskoj kartici na iznos 23.905,42 kune. Promijenjena je adresa kuće u Maslenici.

Damir Rubčić, član Uprave HŽ Putničkog prijevoza

Rubčić posjeduje veliki broj oranica i njiva, šumu u Sesvetskom Kraljevcu te dva stana u Zagrebu. Jedan je stan od 66 kvadrata u predjelu Vrapče, precizno procijenjen na 753.725,19 kuna, a drugi se nalazi u zagrebačkom predjelu Stenjevec, ima 89 kvadrata i procijenjen je na gotovo milijun kuna. Do oba stana došao je prodajom prethodne imovine bez podizanja kredita.

Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture

Kršić je prijavio stan u Zagrebu od 106 kvadrata, procijenjen na 1.8 milijuna kuna, koji je stekao darovnim ugovorom 2011. godine, kao i dvije garaže. Zgrada je iz 2006. godine, a tada je i kupljen stan koji je pet godina kasnije darovan Kršiću. U jednoj od garaža koje danas pripadaju Kršiću parkirana je Toyota Hilux iz 2018. godine, vrijedna 250 tisuća kuna. U imovinskoj kartici prijavio je lovačko oružje te sat Rolex od 75 tisuća kuna. Bogatstvo Kršićevih krije se u ušteđevini, a ona iznosi više od 3.1 milijun kuna.

ŠTO JE PODUZETO?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je ispitivalo štednju Kršića te odlučilo da neće voditi postupak. Naime, gledala se razlika prikazane štednje u iznosu od 315.000 eura, koja je bila u izvješćima podnesenima 29. studenoga 2016. i 20. listopada 2017., u odnosu na podatke o štednji u iznosu od 120.000 eura iz izvješća od 29. lipnja 2016. Ispada da je u tom kratkom vremenu štednja povećana za čak 195 tisuća eura.  

Imovinska kartica zadnji put je ažurirana krajem 2019. godine, tako da u njoj još uvijek stoji plaća od 22.138,79 kn, a ona isplaćena u siječnju iznosila je 25.850 kuna.

Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture

Barišić posjeduje stan u Stenjevcu, u Zagrebu, od 75 kvadrata, procijenjen na 750 tisuća kuna, a tu je i stan u zagrebačkom predjelu Vrapče od 42 kvadrata, procijenjen na 480 tisuća kuna. Na kraju, tu je i kuća u Slavonskom Brodu, procijenjena na 780 tisuća kuna. No u nabrajanju svojih nekretnina zaboravio je na još jedan stan.

Pronašli smo ga pokraj Remetinca, u zagrebačkoj Jaruščici. Stan je u Barišićevom vlasništvu od 2019. godine te ima 42.48 kvadrata. Da je kojim slučajem Barišić ministar, zaborav jednog stana koštao bi ga fotelje, no u HŽ-u nam kažu kako je riječ o neažurnosti koja će uskoro biti ispravljena.

ŠTO JE PODUZETO?

Stan još uvijek nije prijavljen u imovinskoj kartici. Nije prijavljena ni nova, viša, plaća.

Marko Z. Žubrinić, Krunoslav Papić, Nikola Ljuban, članovi Uprave HŽ Infrastrukture  

Kod ova tri člana Uprave otkrili smo puno više plaće nego što je prijavljeno u imovinskim karticama.

ŠTO JE PODUZETO?

Imovinske kartice i dalje nisu ažurirane.

> UHLJEBARIJ Šef Uprave HEP-a ima šest stanova, tri kuće, vikendicu, milijunsku štednju

Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede

Sudeći prema njegovoj poslovnoj biografiji, prema kojoj je u HEP-u posljednjih 14 godina, nikada za Barbarića ne bismo rekli da je jedan od najbogatijih državnih dužnosnika. A jest. Barbarić je prijavio 63 nekretnine, među kojima se ističe šest stanova, tri kuće, jedna vikendica te vinogradi, šume i oranice. Tu je i štednja od 1.3 milijuna kuna.

IZ HEP-a nam nisu htjeli otkriti aktualnu plaću svog predsjednika Uprave, a nisu nam govorili istinu kada su odgovorili da članovi Uprave nisu primali godišnje nagrade za svoj rad.

ŠTO JE PODUZETO?

Barbarić i dalje nije ažurirao iznos plaće u imovinskoj kartici.

Isto tako, Povjerenstvo je pokrenulo postupak jer su članovima Uprave HEP-a, istovremeno uz primanje plaće za obnašanje dužnosti predsjednika i članova Uprave trgovačkog društva HEP d.d., isplaćene i prigodne naknade te nagrade za radne rezultate i drugi oblici nagrađivanja, na što nisu imali pravo.  

Marko Ćosić, član Uprave HEP-a

Marko Ćosić, sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika i generala Krešimira Ćosića, član je Uprave od siječnja 2018. godine. Zanimljivo je kako je Ćosićev otac Krešimir bio u Nadzornom odboru HEP-a od 2004. godine do 2009. godine. Ćosić je prvo bio član, da bi 2009. bio izabran za predsjednika Nadzornog odbora. No Ćosić je odstupio nakon svega 15 dana. Mediji su otkrili da slovačko-ukrajinska tvrtka Korlea, u kojoj je bio i Ćosićev sin kao prokurist, kupuje struju za HEP te da je riječ o sukobu interesa. Stariji Ćosić je tvrdio da ne odlazi iz HEP-a zbog toga, već zbog novih izazova. Korlea je danas u stečaju.

Na mjestu gdje bi trebala biti Ćosićeva kuća, procijenjena na 3.3 milijuna kuna, u Mesićevoj ulici, u centru Zagreba, zapravo je veliko gradilište, a radovi su krenuli od listopada 2019. godine. Investitor je Ćosić, a naveo je kako se gradi stambena građevina s dvije stambene jedinice. Ćosić je, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, morao prijaviti građevinsko zemljište, no to nije napravio.

ŠTO JE PODUZETO?

Plaća u imovinskoj kartici nije ažurirana, a nije prijavljeno ni gradilište u centru Zagreba.

Protiv njega se vodi postupak jer je uz plaću primao i nagrade.

Saša Dujmić, član Uprave HEP-a

Dujmić se našao na meti Uskoka, i to zbog slučaja Josipe Rimac. Za Dujmića se sumnja da je sredio posao na neodređeno Biserki Vujić, sestri Josipe Rimac, za što navodno nije imala uvjete. Istražujući Dujmićevu imovinu, utvrdili smo da je jednu nekretninu stekao pod povoljnim uvjetima, odnosno u sustavu poticane stanogradnje na splitskom predjelu Brodarica.  

ŠTO JE PODUZETO? 

Protiv njega se vodi postupak jer je uz plaću primao i nagrade.

Imovinska kartica nije ažurirana. I dalje ne znamo plaće šefova HEP-a.

Nikola Rukavina, član Uprave HEP-a

Rukavina je prijavio dvije kuće. Jedna je u Zagrebu od 390 kvadrata, koja je procijenjena na 2.5 milijuna kuna, dok je druga kuća u Lukovom Šugarju od 443 kvadrata, procijenjena na milijun kuna.

ŠTO JE PODUZETO?

Imovinska kartica i dalje nije ažurirana te ne znamo njegovu plaću. Rukavina je morao ažurirati svoju imovinsku karticu s obzirom na to da je dio nekretnina izgubio diobom bračne stečevine, no to nije napravio.

Protiv njega se vodi postupak jer je uz plaću primao i nagrade.

Petar Sprčić, član Uprave HEP-a

Istraživali smo stan od 219 kvadrata, koji je procijenjen na 4.3 milijuna kuna, te garažni prostor od 44 kvadrata. Stan se nalazi u dvojnoj vili na zagrebačkom predjelu Maksimir, a uporabna dozvola dobivena je u siječnju 2019. godine. Vilu je Sprčić gradio s Antom Čurićem.

Čurić je direktor HEP Trgovine, najveće tvrtke unutar HEP grupacije. Sprčić i Čurić jedno su vrijeme radili zajedno u HEP-u. Sada na jednom ulazu privatne vile stanuje član Uprave HEP-a, a na drugom direktor HEP-a.

ŠTO JE PODUZETO?

Imovinska kartica je ažurirana u siječnju ove godine. Prijavio je kredit od 195.500 eura te supruginu štednju od 630 tisuća kuna.

Protiv njega se vodi postupak jer je uz plaću primao i nagrade.

Tomislav Šambić, član Uprave HEP-a

Šambić posjeduju kuću s okućnicom u Osijeku od 300 kvadrata, procijenjenu na 1.5 milijuna kuna. Riječ je o novogradnji, odnosno vili s bazenom, u osječkom predjelu Retfala. Također posjeduju i kuću u Višnjevcu od 200 kvadrata, procijenjenu na pola milijuna kuna, i stan u Zagrebu od 85 kvadrata, procijenjen na 1.4 milijuna kuna.

Pronašli smo dvije tvrtke koje su od 2020. godine promijenile službenu e-mail adresu koja sada glasi "t.sambic@gmail.com" i registrirane su na kućnoj adresi člana Uprave HEP-a.

ŠTO JE PODUZETO?

Protiv njega se vodi postupak jer je uz plaću primao i nagrade.

> UHLJEBARIJ Otkrivamo bogatstva šefova Hrvatske pošte i Hrvatske lutrije

Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte

Na čelu Hrvatske pošte nalazi se Ivan Čulo, član HDZ-a. U sustavu Pošte, gdje je prošao gotovo sve pozicije, nalazi se od 1997. godine. Kada je Čulo odlukom vlade izabran na čelo HP-a, njegova plaća iznosila je 20.806 kuna, no ona je povećana za više od devet tisuća kuna te iznosi gotovo 30 tisuća kuna neto. Plaća je povećana odlukom Nadzornog odbora.

Istražujući imovinu šefa HP-a, pronašli smo nelogičnosti oko zatvaranja dva kredita jer datumi nisu odgovarali, kao ni iznosi koje smo pronašli u zemljišniku. Iz HP-a su nam tvrdili da je kuća predsjednika Uprave Čule u Bjelovaru prodana u drugoj polovici 2019. godine, a ta je nekretnina zapravo prodana u lipnju 2019. godine, točnije 6. lipnja.

Čulo tvrdi da ima samo kredit Zagrebačke banke od 116 tisuća eura, dok su na njegovom stanu u Ulici Kuniščak u Zagrebu, koji je kupljen za 246.744 eura, i dalje vidljiva dva tereta kredita. Jedan je kredit HPB-a od 2.3 milijuna kuna, a drugi je kredit Zagrebačke banke od 307 tisuća eura. Kredit HPB-a upisan je u studenom 2017. godine, a kredit Zagrebačke banke u kolovozu 2018. godine, godinu prije prodaje kuće u Bjelovaru.

Čulo, koji je cijeli poslovni vijek u Pošti, prijavio je 12 nekretnina, među kojima i stan u Zagrebu od 106 kvadrata, procijenjen na više od 2 milijuna kuna.

ŠTO JE PODUZETO?

I dalje nemamo pravo objašnjenje vezano za kredite. Čulo je u međuvremenu ažurirao imovinsku karticu te je upisao automobil vrijedan 160 tisuća kuna.  

Mate Mišetić, član Uprave HP-a

Prema podacima iz ožujka 2019. godine, Mišetić je imao plaću od 24.892 kune, no danas je njegova plaća još i veća. Mišetiću je također odlukom Nadzornog odbora povećana plaća. U zemljišniku smo pronašli teret banke na stan u vlasništvu Mišetića. Riječ je također o Addiko banci, no kredit je iz 2009. godine, a ne iz 2006. godine, kako piše u imovinskoj kartici, te iznosi 345 tisuća eura.  

ŠTO JE PODUZETO?

Imovinska kartica i dalje nije ažurirana.

Josip Udiljak, član Uprave HP-a

Udiljak posjeduje četiri stana i jednu kuću s okućnicom. Jedan stan u Zagrebu od 135 kvadrata procijenjen je na 2.2 milijuna kuna. Stan od 75 kvadrata, također u Zagrebu, procijenjen je na 1.2 milijuna kuna. Dva manja stana u Zagrebu procijenjena su na ukupno 1.6 milijuna kuna. Udiljak posjeduje i kuću s okućnicom u Novom Vinodolskom, vrijednu 1.8 milijuna kuna. Udiljak je prijavio i vrlo visoku štednju od 180.000 eura kao osobnu štednju, štednju supruge od 65 tisuća eura, dodatnih 45 tisuća eura od životnog osiguranja te još 20 tisuća eura od prodaje stana.

Hrvoje Parlov, član Uprave HP-a

 Parlov je prijavio plaću od 23.555 kuna, no ona je svakako veća od one prijavljene u imovinskoj kartici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

ŠTO JE PODUZETO?

Protiv Parlova je Povjerenstvo pokrenulo postupak zbog primanja dodatnih naknada uz primanje plaće za obnašanje navedene dužnosti. Parlov je tako od Hrvatske pošte primao više tisuća kuna raznih naknada te uplate u mirovinski fond od 16.184 kuna i životnog osiguranja od 37 tisuća kuna.

Naime, dužnosnicima je zabranjeno primanje dodatnih naknada za poslove obnašanja javnih dužnosti.

U međuvremenu ga je Povjerenstvo kaznilo. Naime, nije prijavio ni dao potrebne dokaze vezane uz prihode koje je imao od iznajmljivanja stana. Kažnjen je s 2000 kuna.  

Mario Musa, predsjednik Uprave Hrvatske lutrije

Musa je u imovinsku karticu prijavio kuću s okućnicom u Primoštenu, procijenjenu na 2.8 milijuna kuna, kuću u Polači, vrijednu pola milijuna kuna, kuću u Mostaru, vrijednu 900 tisuća kuna, te nekoliko oranica, njiva i livada. Musa je u imovinsku karticu prijavio i dva sata, IWC u vrijednosti od 40 tisuća kuna i TAG Heuer od 35 tisuća kuna. Za prvi je sat naveo da je nasljedstvo, a drugi da je kupljen "od kapitala".

ŠTO JE PODUZETO?

Pronašli smo da je Musa još 2011. godine, kao član Uprave tvrtke HŽ Putnički prijevoz, prijavio i umjetnine, točnije slike, u vrijednosti od 600 tisuća kuna, koje se više ne spominju u imovinskoj kartici. No, nismo dobili objašnjenje što se dogodilo s tim umjetninama.

Eugen Sunara, član Uprave HL-a

Sunara je gotovo cijeli poslovni vijek bio u Croatia osiguranju, a od listopada 2017. godine je u HL-u. Sunara je prijavio stan u Zagrebu, vrijedan 1.5 milijuna kuna, te garažu od 115 tisuća kuna, a i njemu je, baš kao i Musi, značajno porastao iznos štednje.

Od 2017. godine do danas porasla je sa 101 tisuće kuna na 510 tisuća kuna, a štednja u eurima s 29.690 eura na 249.493 eura.

Ignacije Čutura, član Uprave HL-a

Čutura je vodio tvrtku Sati Zagreb, koja je brisana 2013. godine, a u svojoj biografiji navodi i posao u Ini gdje je bio jedan od direktora. Čutura nije član nijedne stranke. Godinu dana prije nego što će ga vlada predložiti za člana Uprave Lutrije nije radio ništa. Odnosno, bio je nezaposlen.

ŠTO JE PODUZETO?

Čutura je u imovinsku karticu prijavio plaću od 19.500 kuna, što nije odgovaralo stvarnom stanju pa smo poslali upit Hrvatskoj lutriji o dohotku ovog člana Uprave.

"Plaća člana Uprave Hrvatske Lutrije, gospodina Ignacija Čuture, iznosi 33.396 kuna bruto, odnosno u neto iznosu 21.355,95 kuna (iznos za veljaču). U tijeku je korekcija, odnosno ispravak podataka u imovinskoj kartici gospodina Čuture", stoji u odgovoru Hrvatske lutrije.

Istog dana, kada smo dobili odgovor na upit Lutrije, iznos plaće promijenjen je i u imovinskoj kartici.

> UHLJEBARIJ HDZ-ovac iz Uprave Hrvatskih šuma štedi oko 16.500 kuna mjesečno

Stjepan Adanić, v.d. predsjednika Uprave Janafa

U Janafu je od 1998. godine, a tada je izabran za direktora Sektora pravnih, kadrovskih i općih poslova, uz prekid zbog obavljanja dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine. Adanić je ondje bio u vrijeme dok je premijer bio Ivo Sanader.

Prijavio je tri stana u Zagrebu, i to jedan od 48 kvadrata, u vrijednosti od 800 tisuća kuna, drugi od 98 kvadrata, u vrijednosti od 1.5 milijuna kuna, te treći od 40 kvadrata od 750 tisuća kuna. Tu su i kuća u Loboru od 806 kvadrata, koju je procijenio na 400 tisuća kuna, vikendica u Loboru od 109 kvadrata, procijenjena na 400 tisuća kuna, kao i gospodarski objekt od 80 kvadrata. Tu su još voćnjaci, oranice i livade u Loboru koji su dobiveni nasljedstvom.

Uz sve nekretnine Adanić živi u stanu za koji tvrdi da je u vlasništvu njegova sina, koji se spominje kao zaposlenik KING ICT-ja

U imovinskoj kartici otkrili smo i nelogičnosti. Tako smo na zagrebačkom predjelu Sveti Duh otkrili dva stana u vlasništvu Adanića, a kvadratura ne odgovara nijednom prijavljenom stanu u imovinskoj kartici. Adanić tvrdi da je jedan stan podijelio na dva, kao i da je pogriješio u izmjeri kvadrature novih stanova.

ŠTO JE PODUZETO?

Nakon objave članka Adanić je ažurirao imovinsku karticu te je prijavio plaću od 28.486,13 kuna. Promijenjena je i kvadratura stanova.

Zanimljivo je kako je i prijavio promjenu plaće supruge koja radi u HEP-u. Plaća joj je u zadnjih godinu dana povećana sa 7982 kune na 9281 kunu.

Vladislav Veselica, član Uprave Janafa

Veselica slovi kao dobar prijatelj Andreja Plenkovića. Veselica je u imovinskoj kartici prijavio dva stana u Zagrebu, od kojih jedan ima 94 kvadrata, a procijenjen je na 1.4 milijuna kuna, te drugi od 44 kvadrata, procijenjen na 735 tisuća kuna. Tu su još i dvije garaže.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma

Prije nego što je zasjeo na čelo Hrvatskih šuma, gotovo cijeli radni vijek proveo je u šumarijama u Đurđevcu, Koprivnici, Repašu i Križevcima. Jakupčić je u imovinskoj kartici prijavio dva stana u Zagrebu i jedan apartman u Pirovcu. Jedan stan je od 96 kvadrata na predjelu Trešnjevke procijenjen na više od milijun kuna. Uz stan ide i garaža od 22 kvadrata. Drugi stan je također na Trešnjevci, ima 44 kvadrata, a procijenjen je na malo manje od pola milijuna kuna. Apartman u Pirovcu ima 45 kvadrata, a procijenjen je na 435 tisuća kuna. Jakupčić je prijavio da posjeduje šumu u Kozarevcu i njivu u Maloj Erpenji. Posjeduje i dva automobila, Renault Megane iz 2011. godine te VW Passat iz 2014. godine.

Njegova štednja početkom 2017. godine iznosila je 252.280 kuna, a danas iznosi 360.000 kuna.

Igor Fazekaš, član Uprave HŠ-a

Fazekaš je prijavio kuću u Slatini od 880 kvadrata, koju je procijenio na 675 tisuća kuna, apartman u Baškoj Vodi, procijenjen na više od pola milijuna kuna, stan u Slatini od 55 kvadrata, procijenjen na 200 tisuća kuna, koji mu je poklonjen, odnosno dobio ga je darovnim ugovorom. Tu je još vinograd u Slatini od 680 kvadrata koji je dobio nasljedstvom. Prijavio je i garažu u Slatini u kojoj bi trebao biti samo jedan Smart automobil.

Ono što budi sumnju jest da je Fazekašu u godinu i pol dana štednja povećana za više od 330 tisuća kuna, a da u tom vremenu nije bilo prodaje ni nekretnina, ni dionica, ni nekog od automobila.

Ante Sabljić, član Uprave HŠ-a

Član Uprave Hrvatskih šuma je i Ante Sabljić, još jedan član HDZ-a, koji je prije imenovanja u Upravu Hrvatskih šuma bio, pazite sada, stručni suradnik na lovstvu u Upravi šuma, u ispostavi Vinkovci. Sabljićeva trenutna plaća iznosi 24.589 kuna, a od 2017. godine do danas povećana je za gotovo tri tisuće kuna. Naime, na početku mandata ona je iznosila 21.611 kuna.

Trenutna štednja iznosi 139 tisuća kuna te 31.472 eura.

Dosad objavljeno

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

 

Primajte najnovija otkrića i ekskluzive Index Istraga direktno na mail čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više