UHLJEBISTAN

Istražili smo: Što se događa s prostorima koje je Jozo Brkić dobio od Bandića?

Foto/montaža: Sanjin Strukic/Pixsell/Google Maps

"NAKNADNOM provjerom u knjigovodstvenoj evidenciji Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva d.o.o. utvrđeno je da je u međuvremenu podmireno dugovanje zbog kojeg je otkazan Ugovor", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Grada Zagreba kada smo ih upitali o sudbini gradskog poslovnog prostora na adresi Paromlinska 2a koji je na natječaju dobila tvrtka Joze Brkića, brata potpredsjednika sabora Milijana Brkića i drugog čovjeka HDZ-a.

Veliku većinu prostora koju je dobio od Bandića uopće nije obnovio

Naime, iz Grada Zagreba potvrdili su nam kako je gradonačelnik Zagreb Milan Bandić prvo oduzeo Brkiću poslovni prostor koji je dobio na gradskom natječaju prije godinu dana, te da bi mu ga sada mogao i vratiti. Kako smo doznali, Jozo Brkić u međuvremenu je izgubio još dva poslovna prostora koja je dobio na Bandićevom natječaju, ali čini se da mu se još uvijek gleda "kroz prste" zbog prostora koji su i dalje neobnovljeni. No, krenimo redom.

Jozo Brkić u posljednje dvije godine osnovao je više od 40 tvrtki na kojima se natječe za poslovne prostore u vlasništvu Grada Zagreba i države. Prema posljednjim podacima, Brkić je došao do čak 26 poslovnih prostora od kojih se gotovo svaki nalazi u središtu grada Zagreba. Brkić je često uzimao u najam prostore koji su derutni te su u roh-bau izvedbi, a u svojim javnim nastupima isticao je da mu je glavna namjera urediti sve te poslovne prostore kako bi vratio "život u centar grada". Prije dva mjeseca napravili smo i istraživanje kako stoji prvih devet nekretnina koje je dobio u najam prije više od godinu dana u natječajima Grada Zagreba, te došli do zaključka kako velika većina poslovnih prostora nije dovedena svrsi. Naime, većina ih je ostala derutna kao i u vrijeme raspisivanja natječaja.

Raskinut ugovor za fast food u Paromlinskoj

U veljači ove godine pitali smo Grad Zagreb da nam odgovori u kojem je statusu Jozo Brkić, a vezano za prostore u koje nije ulagao, te smo pitali plaća li Brkić najam za te prostore s obzirom na to da poslovnik Grada Zagreba dozvoljava "grace period" (poček) dok traje obnova prostora. Nismo dobili detaljan odgovor.

Ovog tjedna iz Grada Zagreba potvrdili su za nekoliko medija kako su s Brkićem raskinuli jedan od ugovora za poslovni prostor i to onaj u Paromlinskoj gdje je trebao biti fast food. Prije više od godinu dana Brkićeva tvrtka Mr. Joseph dobila je na natječaju prostor od 30,5 kvadrata za obavljanje djelatnosti prodaje pića, pripremanje i usluživanje hrane, uz mjesečnu zakupninu u ponuđenom iznosu od 4900 kuna plus PDV.

Platio je, pa možda mu i vrate prostor

"Zaključkom gradonačelnika otkazan je navedeni ugovor o zakupu budući da prostor nije priveden namjeni, a za isti je u trenutku pripreme citiranog Zaključka postojao dug s osnova zakupa. Citirani Zaključak otpremljen je zakupniku dana 25.04.2019. godine", stoji u odgovoru Grada Zagreba koji smo dobili na upit Indexa, kao i dodatak da je u međuvremenu, nakon što je ugovor raskinut, podmireno dugovanje za najam. To znači da Brkić sada opet može doći u posjed tog prostora.

"Odredbom članaka 30.a Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora propisano je da Grad Zagreb može odustati od otkaza ugovora o zakupu u roku od 6 mjeseci od otkaza ako zakupnik otkloni razloge zbog kojih mu je otkazan ugovor o zakupu", stoji u odgovoru Grada Zagreba na upit Indexa.

Brkić sam vratio nesuđeni hostel u Frankopanskoj

No to nije jedini prostor koji je sporan. Prije više od godinu dana Brkić je dobio prostor u Frankopanskoj ulici 1, i to površine 83,02 m2 koji je trebao biti namijenjen za obavljanje djelatnosti apartmanskog smještaja za kraći boravak posjetitelja. Mjesečni zakup iznosio je 5600 kuna plus PDV, a tvrtka koja je dobila taj posao bila je Mulj promet, koja danas nosi ime FEŠ i NOBL. Kako nam je potvrđeno, Brkić je taj prostor sam vratio Gradu Zagrebu.

Nakon što više od godinu dana nije ni pipnuo prostor, nesuđeni "hostel" vratio je Gradu Zagrebu

"Zakupnik je samo otkazao Ugovor o zakupu te je prostor 26. ožujka ove godine predao u posjed Gradu Zagrebu", stoji u odgovoru Grada Zagreba. Index je početkom ožujka ove godine objavio članak u kojem je problematizirao ovaj natječaj, a čini se da je Brkić nakon toga odlučio sam vratiti prostor. Nije poznato je li u tom vremenu plaćao najam.

Gradski restoran vraćen državi

U istom članku problematizirali smo još jedan prostor, onaj na adresi Berislavićeva 4, površine 114,67 m2, u kojem je trebao biti restoran. Brkić je dobio taj prostor po cijeni od 3700 kuna plus PDV, no u međuvremenu otkrilo se kako je taj prostor državni, a ne gradski.

Ništa ni od restorana

"Poslovni prostor na adresi Berislavićeva 4, površine 114,67 m2 je djelomičnim rješenjem od 12.01.2018. (pravomoćno 13.02.2018.) utvrđen vlasništvom Republike Hrvatske", stoji u odgovoru Grada Zagreba.

Godinu dana za dozvole

Početkom ožujka posjetili smo i prostor na adresi na adresi Vlaška 81, površine 415,00 m2. Tu je Brkićeva tvrtka SUPER SMJEŠTAJ j.d.o.o. trebala napraviti hostel. No stanje u kojem smo zatekli ovaj prostor početkom 2018. godine kada ga je dobio Brkić istovjetan je onom današnjem. A prostor i dalje nije priveden svrsi.

Plaća li Brkić najam dok traje "obnova"?

"Zakupnik je dana 27.12.2018. za navedeni prostor ishodio suglasnost za uređenje sukladno dostavljenom idejnom rješenju", pravdaju se iz Grada Zagreba. No propustili su nam odgovoriti plaća li Brkić najam za ovaj prostor i stoji li u ugovoru obveza privođenja prostora svrsi u nekom određenom datumu.

Brkić šuti, a šuti i Gradska uprava na pitanje plaća li Vasin brat gradske prostore

Jozu Brkića pokušali smo dobiti za komentar i više puta od kada smo otkrili njegov posao s gradskim i državnim prostorima, no bez uspjeha.

"Poslovan sam čovjek, obnavljam poslovne prostore, zapošljavam ljude koji su godinama radili bez plaće. Poštujem radnika koji je za mene svetinja, kao i njegov rad. Otvaram nova radna mjesta i gledam prema naprijed", izjava je Joze Brkića za Jutarnji list kada su ga upitali da komentira činjenicu da mu je Grad Zagreb raskinuo ugovor za zakup poslovnog prostora u Paromlinskoj ulici. Za Večernji list je, po istoj temi, rekao da je to "hajka usmjerena protiv njega i njegovih poslovnih partnera".

Tek treba provjeriti Brkićeve tvrdnje

No čini se da Brkić ne obnavlja poslovne prostore, a s obzirom na to da je većinu tvrtku osnovao 2017. i 2018. godine, bit će zanimljivo vidjeti i koliko je zaposlenih u Brkićevih 40 i nešto tvrtki kada izađu poslovna izvješća za 2018. godinu.

Podsjetimo kako je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo istraživanje protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića, Franje Varge i Blaža Curića, koji su osumnjičeni za više kaznenih djela, a nakon što je policija protiv istih osoba podnijela kaznenu prijavu. Braća Brkić sumnjiče se da su davali naloge Vargi za praćenje preko računala i mobitela njima bliskih ženskih osoba. Navodno je riječ o četiri ženske osobe, od kojih je jedna bivša supruga Milijana Brkića, Karmen.

Pročitajte više