Istraživanja: Značajno opada gospodarski ulov riba na hrvatskom dijelu Save

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ulov najčešćih vrsta riba u gospodarskom ribolovu na hrvatskom dijelu rijeke Save značajno opada posljednjih godina, pokazalo je istraživanje na Agronomskom fakultetu u Zagrebu netom objavljeno u časopisu Croatian Journal of Fisheries.

Tijekom 18 godina istraživanja (2004-2021) na hrvatskom dijelu rijeke Save utvrđen je značajan pad ulova za deveriku i soma, a od 2013. isto je utvrđeno i za šarana, štuku, smuđa i ostale vrste osim jeza, čiji ulov značajno opada od 2014, kaže se u članku Tomislav Treera.

Analiza se zasniva na službenim podacima nadležne Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede na temelju godišnjih izvješća o obrtnom ribarstvu i podacima iz brodskog dnevnika. Registar obrtnog ulova ribe sastavljen je za devet vrsta i dvije skupine vrsta: ostale autohtone i alohtone ribe.

Dio rijeke Save u Hrvatskoj u kojem je dopušten gospodarski ribolov pripada području deverike, pa je slatkovodna deverika (Abramis brama) najčešće ulovljena vrsta. Ulovi su bili najviše 2010. i iznosili su 4312 kg, te su 2021. pali na 338 kg, kaže se u članku.

Sljedeća vrsta čiji se ulov značajno smanjio tijekom cijelog razdoblja istraživanja je som, sa 646 kg 2006. godine na svega 122 kg 2020. godine.

Od 2013. uočen je značajan negativan trend za šarana, štuku i smuđa, čiji je godišnji ulov pao ispod 100 kg, kao i za ostale autohtone  i alohtone vrste.

Samo godinu dana kasnije, od 2014., pad je zabilježen kod ulova jeza (Leuciscus idus).

Ulov preostale tri vrste riba o kojima se vodi evidencija - kečiga, bolen i linjak - varirao je zbog malih količina bez jasnog trenda, kaže se.

U članku se ne komentiraju razlozi pada ulova slatkovodnih riba na hrvatskom dijelu toka rijeke Save.

Pročitajte više